Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Duh prosvjetiteljstva

Autor:Tzvetan Todorov
Izdavač:Tim press
  • Zagreb
  
ISBN:9789538075025
Format:20
Uvez:meki
Broj stranica:    144
Godina izdanja:    2015
 

 
Cijena:  105,00 kn
Popust:  15,00 kn (14%)
  
Vaša cijena:  90,00 kn
 
 
 
Duh prosvjetiteljstva
 
Duh prosvjetiteljstva

U izdanju TIM pressa objavljena je knjiga poznatog povjesničara, filozofa i esejista Tzvetana Todorova Duh prosvjetiteljstva.

"Nakon smrti Boga, nakon kraha utopija, na kojem duhovnom i moralnom osloncu želimo graditi svoj zajednički život? Želimo li postupiti poput odgovornih bića, potreban nam je neki pojmovni okvir koji se ne bi temeljio jedino na našim riječima, što je lako, nego i na našim djelima. Upustivši se u traganje za tim okvirom dospio sam do jedne struje misli i osjetilnosti – humanističke inačice prosvjetiteljstva. Tijekom tri četvrtine stoljeća, naime u godinama što su prethodile 1789., dogodio se velik prevrat koji je, više od ijednog drugog, odgovoran za naš sadašnji identitet. Prvi put u povijesti ljudska su bića odlučila uzeti sudbinu u svoje ruke i dobrobit čovječanstva označiti kao krajnji cilj svog djelovanja. Taj je pokret krenuo iz cijele Europe, ne iz samo jedne zemlje, i našao svoj izraz u filozofiji i politici, u znanostima i umjetnosti, u romanu i autobiografiji.
Prosvjetiteljstvo pripada prošlosti, s obzirom na to da je postojalo stoljeće prosvjetiteljstva; pa ipak, za nj se ne može reći da je „prošlo“ jer ono ne označuje neko povijesno određeno razdoblje naučavanja, već pristup pogledu na svijet. Stoga ga i dalje spominjemo, ovisno o slučaju i opredjeljenju autora, optužujući ga da je izvor naših starih i postojećih zala, kolonijalizma, genocida, vladavine sebičnosti; ili mu se pak obraćamo da priskoči u pomoć našim sadašnjim i budućim nedostacima. Stoga predlažemo da se „iznova upali svjetlost prosvjetiteljstva“, ili pak da svojom svjetlošću obasja krajeve i kulture koje ga još nisu upoznale."

Pošalji upit za knjigu:
Duh prosvjetiteljstva

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Duh prosvjetiteljstva

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!
 
Toma Akvinski: Izabrano djelo
 
 
 
179,00 kn
Strah na zapadu I,II
 
 
 
105,00 kn
Što je kulturna povijest?
 
Peter Burke
 
120,00 kn
96,00 kn
popust
 
20 %
Škola života
 
 
130,00 kn
120,00 kn
popust
 
8 %
Sir Thomas More engleski “Sokrat” (1478-1535)
 
 
 
70,00 kn