Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Glogovnica - Župna crkva Uznesenja Marijina

  
Autor:Vladimir Palošika
Izdavač:Meridijani
  • Samobor
  
ISBN:978-953-239-12-3
Format:28 cm.
Uvez:meki
Broj stranica:    93
Godina izdanja:    2010
Drugi autori/prevoditelji:    urednik Dragutin Feletar
Ilustracije:    Ilustrirano u boji.
 

 
Cijena:  79,00 kn
Popust:  29,00 kn (37%)
  
Vaša cijena:  50,00 kn
 
 
 
Glogovnica
 
Glogovnica

Dragutin Feletar recenzent knjige ističe doprinos Palošike u istraživanju glogovničke crkve Uznesenja Marijina, kao i cijelog Kalničkog prigorja. Knjiga govori o prošlosti Glogovnice i važnosti crkvenih redova - Templara i Ivanovaca - za razvoj tog mjesta.

"Budući da je povijest Glogovnice vezana uz crkvene redove: templare, ivanovce, sepulkralce, pisac o njima temeljito govori na početku knjige. Na prisutnost ivanovaca podsjećaju toponimi: Ivanec i Ivančino brdo.

Originalni romanički reljefi na zvoniku župne crkve Uznesenja Marijina kao i na župnom dvoru potvrđuju prisutnost sepulkralaca u Glogovnici. Tome u prilog ide i kameni lik sepulkralca iz 13. st. uzidan u podrumski zid kuće u Gornjoj Glogovnici pa je to najugroženiji kip od svih poznatih primjeraka.

U nastavku, pišući o Glogovnici kao jednom od najznačajnijih crkvenih središta kontinentalne Hrvatske u srednjem vijeku, predstavlja osmanlijska pustošenja u 15. i 16. stoljeću te stanje za dolaska isusovaca u 17. st.

Autor piše i o posebnostima župne crkve (koja odskače od ostalih seoskih crkava po bogatstvu liturgijskoga ruha i posuđa) u svjetlu novijih istraživanja. Iznosi vrijedna zapažanja o kapeli sv. Petra u Apatovcu gdje uklesani plosnati križ u podnu ploču podsjeća na križ ivanovaca. Osvrće se i na kapelu sv. Jelene Koruške u Svetoj Heleni. Potom donosi popis glogovničkih župnika i značajnih toponima u izvornom govoru Glogovnice, a u obradi dr. Mije Lončarića. Knjiga sadrži i tumačenje manje poznatih riječi. Popis literature je respektabilan kao i autorova bibliografija. Na kraju knjige nalaze se sažeci na njemačkom i engleskom jeziku te pogovor dr. Feletara.

Knjiga je svojevrstan popis crkvenoga inventara dokumentiranoga fotografijama, pa je autor pozvao na čuvanje blaga u Glogovnici." iz GK

Pošalji upit za knjigu:
Glogovnica

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Glogovnica

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!
 
Židovi u Križevcima
 
 
 
99,00 kn
Virje 1626.-1976.
 
 
 
70,00 kn
Tri stoljeća kapucina u Osijeku - Općina Gornji grad do ujedinjenja: 1702.-1786.
 
.
 
 
139,00 kn
Općina i župa Drnje
 
 
110,00 kn
100,00 kn
popust
 
9 %
Molve
 
 
150,00 kn
130,00 kn
popust
 
13 %