Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Gorski kotar

  
Izdavač:Fond knjige "Gorski kotar"
  • Delnice
  
Format:29 cm
Uvez:tvrdi s ovitkom
Broj stranica:    1029
Godina izdanja:    1981
Ilustracije:    ilustr.
 
 
Cijena: 479,00 kn
  
 
Artikla trenutno nema na skladištu!
Pošaljite nam upit za knjigu
 
 
Gorski kotar
 
Gorski kotar

Ova knjiga prikazuje prostorne, povijesne, gospodarske, društvene i kul­turne sadržaje Gorskog kotara, to jest područja općina Čabar, Delnice i Vrbovsko, a gdjekad, usput, i susjedne krajeve. Namijenjena je Goranima gdje god žive, i svima drugima, da bolje upoznaju goranski kraj. Zbog kulturne praznine koju nakanismo popuniti — bili smo od početka svjesni težine pothvata. Usmjeravajući se prema obuhvatnom i po mogućno­sti što točnijem prikazivanju — nastojati smo da knjiga bude privlačna, da ističe trajne vrijednosti, prateći i najnovije događaje, te da tako otvori per­spektivu kulturnog unapređivanja goranskih sadržaja i njihovog ugrađivanja u našu narodnu kulturu. U tome smo se oslonili prvenstveno na intelek­tualne snage Gorana i prijatelja Gorskog kotara te na kulturne i stručne institucije u Zagrebu i Rijeci. Plan knjige od sedamdesetak tema, možda presmion, ostvarivalo je više od stotine pisaca i drugih suradnika — od poznatih znanstvenika u Hrvat­skoj do operativnih stručnjaka u Gorskom kotaru. 

Neki napisi i poglavlja izrasti su iz zrelih, već potvrđenih radova, kao sa­žeci prethodno objavljenih djela, ili kao plod dugoga stručnog iskustva. Neke teme pak nisu dovoljno, a neke međusobno slične ni dosta ujednačeno obra­đene, štošta je samo označeno, načeto, ili smo, u traganju, tek odškrinuti vrata — upućujući se i prema dosad zapostavljenim goranskim vrijednosti­ma i nepoznatim stvarima. Uvjereni smo da ćemo bar pobuditi znatiželju stručnjaka da ih istražuju i ocjenjuju. Na tome bismo morali nastojati u traganju za novim obavijestima i mogućnostima u glavnim goranskim gospo­darskim djelatnostima: Šumarstvu, drvnoj industriji, poljoprivredi, turizmu.

Ovoj knjizi, upravo kao i gospodarskom i društvenom goranskom životu, nedostaje više zajedništva i jedinstva. Gorski kotar je jedinstveno područje — bez obzira na upravne podjele, promjene i razvezanost u tri i više općina i regija, pa bi trebalo da se tako i postupa u glavnim životnim sadržajima, koji su bitni za skupni napredak...." Urednički odbor

Pošalji upit za knjigu:
Gorski kotar

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Gorski kotar

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!
 
Đurđevački pijesci
 
Radovan Kranjčev
 
 
124,00 kn
Zbornik kralja Tomislava
 
 
 
269,00 kn
Zavičajno blago u funkciji Zabiokovlja
 
Anđelko Mrkonjić
 
200,00 kn
160,00 kn
popust
 
20 %
Žalec, mesto ki ga imamo radi, 820 let
 
 
 
130,00 kn
Zagreb
 
Lelja Dobronić
 
 
75,00 kn