Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Osnove likovnog jezika i likovne tehnike - priručnik za likovnu kulturu

Autor:Marijan Jakubin
Izdavač:Institut za pedagogijska istraživanja
  • Zagreb
  
Format:24
Uvez:meki
Broj stranica:    141
Godina izdanja:    1990
 
 
Cijena: 89,00 kn
  
 
Artikla trenutno nema na skladištu!
Pošaljite nam upit za knjigu
 
 
Osnove likovnog jezika i likovne tehnike
 
Osnove likovnog jezika i likovne tehnike

Najčešće teškoće pri realizaciji programa likovne kulture čine nepoznavanje temeljne strukture likovnog jezika. Prvi dio knjige obrađuje temeljne pojmove - obrađeni u osnovni likovni elementi te kompozicijska načela. Obrađeni su likovni sadržaji koji su prisutni u svakom likovnom djelovanju bez obzira na programske promjene. Drugi dio knjige obrađuje likovne tehnike - crtačke, slikarske, grafičke te tehnike prostorno-plastičkog oblikovanja. Obrađene su kako tehnike koje učenici koriste u svom likovnom izražavanju tako i one koje samo teorijski upoznaju.

Likovna kultura odnosno vizualno-likovni odgoj i obrazovanje u osnovnoj školi temelji se na likovnom jeziku koji učenici osvještavaju i usvajaju putem vlastitog likovnog izražavanja i stvaranja i putem komunikacije s djelima likovne umjetnosti. Najveće teškoće pri realizaciji programa likovne kulture čini nepoznavanje temeljne strukture likovnog jezika. Stoga se učinilo uputim, a na prijedloge mnogih učitelja i studenata, izdati udžbenik temeljnih pojmova likovnog jezika i likovnih tehnika. Kako se likovni jezik velikim dijelom usvaja i realizira putem učenikova likovnog izražavanja i stvaranja određenim likovno-tehničkim sredstvima, odlučio sam da drugi dio knjige sadrži detaljnija likovno-tehnička objašnjenja i postupke rada s pojedinim likovnim materijalima i tehnikama. 

Marijan Jakubin rođen je 31. kolovoza 1946. u Zagrebu. Osnovnu školu završio je u Virju, Školu primijenjene umjetnosti - Grafički odjel u Zagrebu, a nakon toga diplomirao likovnu umjetnost na Pedagoškoj akademiji i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1971. radi na Peddagoškoj akademiji u Zagrebu, a zatim na Filozofskom fakultetu - Pedagogijske znanosti Sveučilišta u Zagrebu do 1998. godine. Sada je redoviti profesor na Učiteljskoj akademiji u Zagrebu. Predaje likovnu kulturu i metodiku likovne kulture. Od 1980. godine sve do danas predaje likovnu kulturu s metodikom i na Katehetskom institutu Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Objavio je knjige: Osnove likovnog jezika i likovne tehnike (Zagreb, 1989) i metodički priručnik: Vizualno-likovni odgoj i obrazovanje (Zagreb, 1996) s autoricom Nadom Grgurić, te veći broj teorijskih radova s područja likovne kulture i metodike likovnog odgoja i obrazovanja. Uz odgojno-obrazovni rad djeluje i kao likovni stvaralac. Izlagao je na mnogim skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Uz 25. obljetnicu njegova umjetničkod jelovanja objavljena mu je monografija: Marijan Jakubin, autorice marine Baričević (Zagreb, 1994). Od 1977. redoviti je član Hrvatskog društva likovnih umjetnika i "Likuma".

Pošalji upit za knjigu:
Osnove likovnog jezika i likovne tehnike

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Osnove likovnog jezika i likovne tehnike

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!