Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Pjesme

  
Autor:Drago Ivanišević
Izdavač:Ex libris
  • Zagreb
  
ISBN:953-6310-07-4
Format:21 cm
Uvez:tvrdi
Broj stranica:    644
Godina izdanja:    2002
Ilustracije:    ilustr.
 
 
Cijena: 117,00 kn
  
 
Artikla trenutno nema na skladištu!
Pošaljite nam upit za knjigu
 
 
Pjesme
 
Pjesme

Izdavačka kuća iz Zagreba "Ex libris" objelodanila je pjesnički opus Drage Ivaniševića. U ovoj knjizi naslovljenoj "Pjesme" sabrane su sve autorove knjige pjesama, i to prema vremenu njihove prve objave. Knjiga u dodatku donosi kronologiju života Drage Ivaniševića, zatim bibliografiju izdanja njegovih djela te bibliografiju njegovih prijevoda stranih pisaca, a navedeni su i prijevodi Ivaniševićevih djela na strane jezike te imena prevoditelja. Pridodana je i važnija literatura o Dragi Ivaniševiću i rječnik, kao i popratna bilješka urednice izdanja Jelene Hekman. (AŽ)

Spajajući u svom opusu temeljne poetske odrednice cijeloga pjesničkog stoljeća, od impresionističko-simbolističke matrice A. G. Matoša i njegovih sljedbenika, pa sve do geometrije, apstrakcije, nadrealizma, hermetizma i ludističkih eskapada (od Ujevića do Slamniga), Quien je, u smislu studijskoga motrenja moderne hrvatske književnosti, napose njezina suvremena odvjetka, još uvijek neobrađen i slabo poznat pjesnik. A posebnosti njegova geometrizma, jezičnih igrarija i zvukovnih efekata, antologijska su ostvarenja suvremenoga hrvatskog pjesništva. Otvorenost Quienova opusa modernim tumačenjima i interpretaciji ne gubi na svojoj aktualnosti i izazovnosti, napose ne sada, kada se vrijednosti i spoznaje o dometima hrvatske književnosti u prošlom stoljeću pokušavaju što je moguće više usustaviti i načiniti bilanca stogodišnje energije i dinamizma u hrvatskome pjesništvu.

Drago Ivanišević (1907 - 1981), pjesnik, dramatičar, prevoditelj, urednik i slikar, pripada krugu najvećih imena hrvatske poezije u drugoj polovici 20. stoljeća. Angažiran pjesnik i humanist, čovjek eruptivne životne snage i široke kulture prožete mediteranskim duhom, stvorio je mnogobrojne antologijske stihove obilježene nadrealističkom i apokaliptičkom vizijom svijeta, jezičnim eksperimentima, začudnim analogijama i metaforama.

Napajajući se ekspresionizmom i europskom avangardnom poezijom, lucidno i skladno spajajući svoj nadrealistički slikarski i pjesnički svijet, opjevavajući slike iz djetinjstva na čakavštini te napose istinski živeći svoje pjesništvo, ovaj je pjesnik hrvatskoj književnoj baštini ostavio čitav niz upečatljivih i nezaobilaznih pjesničkih knjiga, koje su sada napokon sabrane u jednoj knjizi, i to prema vremenu njihove prve objave.

Prilozi: kronologija pjesnikova života, bibliografija, rječnik, popratni tekstovi i abecedno kazalo pjesama. Priredila Jelena Hekman.

"Za dobar dio stvaralaštva Drage Ivaniševića kazat ćemo kako je nastalo u nevremenu, u nespokojnim situacijama i nepovoljnim uvjetima između dva rata, za Drugoga svjetskog rata i u poratnim godinama obilježenima idejnim konfrotacijama i strepnjom od novih sukoba. S druge strane je neosporno da se on kao pjesnik razvijao u iznimno povlaštenim uvjetima, u prostorima i ambijentima što su pogodovali njegovu formiranju i pridonosili otvaranju širih civilizacijskih i estetičkih vidika. Jedno i drugo se logično očituje u njegovu pisanju, u egzistencijalnom svjedočenju i u lirskoj kristalizaciji, jer je poeziju i shvaćao kao mogućnost ostvarenja sublimiranog intimnog dnevnika."

Pošalji upit za knjigu:
Pjesme

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Pjesme

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!
 
Zlatna knjiga hrvatskog pjesništva od početaka do danas
 
 
180,00 kn
149,00 kn
popust
 
17 %
Zlatna knjiga hrvatskog pjesništva od početaka do danas
 
 
 
129,00 kn
Sabrana djela Vladimira Nazora 21 knjiga
 
Vladimir Nazor
 
 
520,00 kn
Pet stoljeća hrvatske književnosti: Miroslav Krleža
 
Miroslav Krleža
 
 
69,00 kn
Pet stoljeća hrvatske književnosti: Eugen Kumičić
 
Eugen Kumičić
 
 
59,00 kn