Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Pokoravanje

Autor:Michel Houellebecq
Izdavač:Litteris
  • Zagreb
  
Preveo:Marija Bašić
ISBN:9789537250850
Format:21
Uvez:tvrdi
Broj stranica:    275
Godina izdanja:    2016
 

 
Cijena:  190,00 kn
Popust:  15,00 kn (8%)
  
Vaša cijena:  175,00 kn
 
 
 
Pokoravanje
 
Pokoravanje

„Pokoravanje“ – novi roman Michela Houellebecqa, objavljen je na dan kada je izvršen atentat na list Charlie Hebdo. Houellebecq je i ranije često kritički govorio o islamu. No ovaj roman je drugačiji. François, profesor književnosti koji se u intelektualnim krugovima ranije proslavio radom o francuskom predstavniku „dekadentne literature“ Joris-Karlu Huysmansu usamljen je i nesposoban za uspostavljanje dubljih veza s okolinom. Strahuje od fizičkog propadanja i opsjedaju ga suicidalne misli. Prijatelja u biti i nema. U slobodno vrijeme sastaje se s još nekoliko preostalih poznanika ili pije, okružen knjigama. Ponekad odlazi i prostitutkama. Sve se to događa uoči predsjedničkih izbora u Francuskoj u godini 2022. Nacionalni front Marin Le Pen je dominantna politička snaga u zemlji, socijalisti i jedno muslimansko bratstvo približno su jednake snage, građanska desnica se smanjila. Poslije drugog predsjedničkog mandata Françoisa Hollandea, zemlja je nesposobna izvući se iz gospodarske i društvene krize. Kako bi spriječili da Le Pen postane predsjednica, građanske stranke i socijalisti odlučuju podržati umjerenog muslimanskog kandidata Mohameda Ben Abija. Iz recenzije, Jochen Kürten, DW

 Dva proročka romana obilježila su prošlo stoljeće: Orwelova 1984. i Huxleyjev Vrli novi svijet. Ne samo zato što su predvidjeli budućnost nego što su govorili istinu o sadašnjosti. Prema mnogim kritičarima i piscima kao što su  Emmanuel Carrère, Houellebecqov roman Pokoravanje produljuje njihovu anticipatorsku moć u 21. stoljeće, a događaji koji su uslijedili već su potvrdili jedan dio njegovih predviđanja. Nekoliko dana nakon izlaska romana Platforma, koja završava s iznenadnim napadom islamskih terorista na jedno ljetovalište, zbio se fatalni udar na njujorške blizance 11.9. 2001., a na sam dan kad je izišao roman "Pokoravanje" dogodio se pokolj redakcije "Charlie Hebdoa" gdje je ubijeno dvanaest nevinih ljudi; da bi suglasje bilo potpuno, i naslovnica toga satiričnog časopisa karikira Houellebecqa kao Nostradamusa.

Naslov romana Pokoravanje upućuje na etimologiju riječi "islam", ali počinje pohvalom književnosti. Europa umire, glavni lik François obeshrabren je i umoran, ali srećom postoji velika književnost Karla-Jorisa Huysmansa kojoj je posvećen (glavno djelo: Naopako, u odličnom prijevodu na hrvatski Ane Buljan, Litteris, 2005.) i koja jedina ima moć zadržati spasonosnu distancu. U vrijeme predsjedničkih izbora 2022. godine, Socijalistička partija ulazi u koaliciju s "Muslimanskom braćom" da bi spriječili ekstremno desnu kandidatkinju Marine Le Pen da dođe na vlast. Rezultat? Francuska se pomalo islamizira bez puno škrgutanja zubiju. Na ulicama se više ne vide žene u haljinama, nego u hlačama. Religijski se znakovi ističu u školama i na sveučilištu. Zdravstveno osiguranje zamijenjeno je obiteljskom solidarnošću. Poligamija postaje legalna. Nezaposlenost je nestala jer žene napuštaju tržište rada. Uspostavlja se red i delinkvencije nestaje u sumnjivim kvartovima. Ovaj futuristički scenarij stavlja akcent na nepodnošljivu lakoću kojom se građani podvrgavaju novim vrijednostima. Vlast ne stvara pokornost nego pokornost stvara vlast (La Boétie). Nadasve satiričan prema francuskom društvu u kojem vladaju kukavičluk, servilnost i politička korektnost vladajućih i kulturnih elita, a ne "islamofoban" kako su ga lažno optužili i prije čitanja, najnoviji Houellebecqov roman političke fikcije, "golem i suptilan, pretjeran i pametan, nevjerojatan i logičan" (Pivot), radikalna je kritika zapadnog nihilizma, njegovih duhovnih i ontoloških deficita.

Pošalji upit za knjigu:
Pokoravanje

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Pokoravanje

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!
 
Život djevojaka i žena
 
 
149,00 kn
115,00 kn
popust
 
23 %
Zemlja i nebo Jacquesa Dormea
 
 
100,00 kn
89,00 kn
popust
 
11 %
Vještica
 
 
129,00 kn
119,00 kn
popust
 
8 %
Uzvišenje
 
 
135,00 kn
119,00 kn
popust
 
12 %
Trinaesta priča
 
 
129,00 kn
115,00 kn
popust
 
11 %