Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Procesi pripreme hrane

Autor:Vesna Lelas
Izdavač:Golden marketing - Tehnička knjiga
  • Zagreb
  
Format:25
Uvez:tvrdi
Broj stranica:    183
Godina izdanja:    2008
Napomena:    udžbenik
 

 
Cijena:  160,00 kn
Popust:  15,00 kn (9%)
  
Vaša cijena:  145,00 kn
 
 
 
Procesi pripreme hrane
 
Procesi pripreme hrane

Pravilnoj prehrani ljudi danas se pridaje sve veće značenje i u gospodarski najrazvi­jenijim zemljama svijeta ali i u svim ostalima. Sve se više hrana i prehrana povezuju s očuvanjem zdravlja pa čak i utjecajem na liječenje pojedinih bolesti, a preporuke o pravilnoj prehrani pojedinih kategorija stanovništva donose nutricionisti temeljem rezultata brojnih znanstvenih istraživanja. Pri tome izbor namirnica i način njihove pripreme moraju biti takvi da zadovolje energetske i nutritivne potrebe čovjeka, ali i da imaju poželjna gastronomska svojstva kao što su primamljiv izgled, miris i okus, te odgovarajuću probavljivost.

S gospodarskim razvojem društva sve se više mijenjaju i običaji pripremanja i konzumiranja hrane. Ljudi hranu pripremaju ne samo u svojim domovima već ju vrlo često konzumiraju u restauracijama i drugim ugostiteljskim objektima. Pri pri­premi hrane u kućanstvu i u ugostiteljstvu sve se više upotrebljavaju, osim svježih sirovina, različita industrijska polugotova i gotova jela. Kako je njihova priprema jednostavna i brza, prehrambena industrija sve više proširuje asortiman i povećava proizvodnju takvih proizvoda.


Knjiga Vesne Lelas prvi je udžbenik za kolegij Procesi pripreme hrane na studiju Nutricionizma Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Sadržava sljedeća poglavlja:

- Uvod
- Osnovne sirovine u proizvodnji hrane
- Pomoćne sirovine u proizvodnji hrane
- Dnevni obroci
- Meni
- Jelovnik
- Normativ
- Kuharstvo
- Kuhinje
- Centralne pripremnice hrane
- Catering
- Industrijska proizvodnja polugotove i gotove hrane.

Uz teoretske postavke u knjizi su iznesena i tehničko-tehnološka i organizacijska rješenja u procesima pripreme hrane kao i osnove tehnološkog projektiranja, zbog čega će zasigurno pobuditi interes i brojnih stručnjaka iz prakse koji se bave problematikom pripreme i proizvodnje hrane - jednako u ugostiteljstvu, hotelijerstvu i turizmu kao i u industriji.


***

Vesna Lelas je redovita profesorica u trajnom zvanju Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu. Pročelnica je Laboratorija za procesno-prehrambeno inženjerstvo i zamjenica predstojnika Zavoda za prehrambeno-tehnološko inženjerstvo. Radila je na brojnim znanstvenim studijama i projektima za prehrambenu industriju. Dobitnica je godišnje državne nagrade za znanost za 2003. godinu.

preuzeto: Moderna vremena

Pošalji upit za knjigu:
Procesi pripreme hrane

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Procesi pripreme hrane

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!