Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Reinkarnacija i/ili uskrsnuće - Zbornik radova sa znanstvenog simpozija Filozofskog fakulteta Družbe Isusove, Filozofsko-teološkog instituta Družbe Isusove i Teološkog fakulteta Sveučilišta u Innsbrucku o reinkarnaciji i uskrsnuću

Autor:priredio Mjo Nikić
Izdavač:Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove
  • Zagreb
  
ISBN:953-6257-53-x
Format:23
Uvez:meki
Broj stranica:    308
Godina izdanja:    1998
Napomena:    posveta autora
 
 
Cijena: 90,00 kn
  
 
 
 
Reinkarnacija i/ili uskrsnuće
 
Reinkarnacija i/ili uskrsnuće

Reinkarnacija je vjerovanje u seobu duše. Za razliku od kršćanstva koje ističe važnost čovjekove odluke za vječnost koja se odnosi unutar jednog i to ovozemaljskog života, oni koji prihvaćaju reinkarnaciju vjeruju da je duši potrebno mnogo života da bi se mogla očistiti od nakupljenog karmana (ili karme), odnosno od nakupljenih djela koja joj ne dopuštaju ulazak u blaženo božansko stanje ili nirvanu. Drugim riječima, nakon tjelesne smrti duša se vraća u ovaj život u nekom drugom tijelu sve dotle dok ne iskoči iz kruga prisilnih rađanja.
Prema zastupnicima reinkarnacijskog vjerovanja, reinkarnacija uspostavlja pravdu. Kad nje ne bi bilo, Bog bi bio nepravedan, budući da jednima daje da budu sretni, dok su drugi nesretni, često bez svoje krivnje. Zakon karmana navodno rješava problem pravde i nepravde u svijetu: razne vrste ponovnog rođenja odgovaraju određenoj skali zasluga na temelju stupnja nadoknade.
Koliko je prihvatljiva ta ideja? Sve ako se i prihvati da je reinkarnacija odgovor na postojeće nepravde i nejednakosti među ljudima, kako protumačiti prvu egzistenciju iz koje proizlaze sve ostale, a za koju nije trebalo ništa platiti, jer nije bilo nikakva duga? U perspektivi reinkarnacije mora se pretpostaviti da je svijet ciklička stvarnost i da je lanac egzistencija neizmjeran. Ali, to je pretpostvka koja se ne može dokazivati ni verificirati. Ona još više komplicira stvarnost, dajući osjećaj vrtoglavice. Ideja reinkarnacije željela je dati jednostavan i zadovoljavajući odgovor, a zapravo je stanje još više zamrsila.
Isus daje drugi odgovor, utemeljen na Bogu-Ljubavi.
Kršćanstvo nudi drugi odgovor, koji više oslobađa i obogaćuje. Prema njemu, oslobođenje od karmana djelo je ljubavi Isusa iz Nazareta, Sina Božjega, koji uzima na svoja ramena grijeh svih ljudi. Oslobođenje je djelo milosti.

Pošalji upit za knjigu:
Reinkarnacija i/ili uskrsnuće

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Reinkarnacija i/ili uskrsnuće

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!
 
Znak Jonin
 
 
165,00 kn
145,00 kn
popust
 
12 %
Život nastaje iz života
 
 
 
69,00 kn
Život nastaje iz života
 
 
 
50,00 kn
Živa baština
 
 
250,00 kn
220,00 kn
popust
 
12 %
Zen um, početnikov um
 
 
 
50,00 kn