Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Derviš i smrt

  
Autor:Meša Selimović
Izdavač:BIGZ
  
Format:18 cm
Broj stranica:    433
Godina izdanja:    1983
 
 
Cijena: 57,00 kn
  
 
Artikla trenutno nema na skladištu!
Pošaljite nam upit za knjigu
 
 
Derviš i smrt
 
Derviš i smrt

Nema poveznica
Pošalji upit za knjigu:
Derviš i smrt

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Derviš i smrt

 
 
 

O autoru

Meša Selimović je rođen 26. aprila 1910. godine u Tuzli.

U rodnom gradu završio je osnovnu školu i gimnaziju. 1930. upisao se na studijsku grupu srpskohrvatski jezik i jugoslovenska književnost Filozofskog fakulteta u Beogradu. Nakon završenih studija na Filozofskom fakultetu u Beogradu, do početka Drugog svijetskog rata, radio je kao profesor gimnazije u rodnom gradu. Zatvoren 1942, a 1943. g. našao se na slobodnoj teritoriji. Učestvovao je do kraja rata u borbi protiv okupatora.

Poslije rata je jedno vrijeme radio kao univerzietski nastavnik u Sarajevu. Potom obavlja niz visokih dužnosti u kulturi (bio je direktor Bosna-filma, direktor Narodnog pozorišta i, konačno, glavni i odgovorni urednik u izdavačkom preduzecu ''Svjetlost'' u Sarajevu).

Zbog prigušenog sukoba s tadašnjim političkim rukovodstvom u BiH manifestovanog pojedinačnim gestovima, izjavama i natpisima - napušta Sarajevo i prelazi u Beograd. Nastavlja sa objavljivanjem svojih djela.

Bio je prozaist raznovrsne tematske i žanrovske orijentacije. Počeo je sa književnim radom relativno kasno, prozom sa ratnom tematikom, da bi potom svoj literarni rad usredsredio na refleksiju i univerzalne teme: čovijek, njegova egzistencija i sudbina.

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!
 
Zvonar crkve Notre-Dame u Parizu
 
Victor Hugo
 
 
55,00 kn
Zvonar crkve Notre-Dame
 
Victor Hugo
 
 
55,00 kn
Žudnja za životom
 
 
 
59,00 kn
Žubor života
 
Gustav Krklec
 
144,00 kn
129,00 kn
popust
 
10 %
Zore i vihori
 
 
 
120,00 kn