Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Pohvala ludosti

Autor:Erazmo Roterdamski
Izdavač:CID-Nova
  • Zagreb
  
Preveo:Zvonimir Milanović
Format:19
Uvez:meki
Broj stranica:    168
Godina izdanja:    2009
Drugi autori/prevoditelji:    obrada Zvonimir Milanović ,Zvonimir Milanović
 
 
Cijena: 89,00 kn
  
 
 
 
Pohvala ludosti
 
Pohvala ludosti

"Pohvala ludosti" (Stultitiae laus ili, na grčkom, Morias egkomion) djelo je u kome veliki mislitelj na duhovit način ironizira ograničenja vlastitog vremena, ograđujući se istodobno od Luteranskih krajnosti, zbog čega mu je i sam Luter kasnije toliko zamjerao.

"Pohvalu ludosti" napisao je 1509. godine u kući svog prijatelja Thomasa Morea. Trebalo mu je samo osam dana da napiše djelo koje on, gotovo se ispričavajući, naziva igrom duha.

Djelo i danas oduševljuje svojom duhovitošću - koja ne vrijeđa nikog, nego ostaje dosljedna razigranoj humanističkoj ljubavi prema istini, čovjeku i Bogu. Zanimljivo je spomenuti da je od Hrvata (među inim) Erazmu podosta bio zanimljiv i Istranin Matija Vlačić Ilirik, koji u svom rafiniranom intelektualizmu (ipak je bio ponajbolji poznavatelj i autoritet za latinski, grčki i hebrejski ondašnje Europe), kao utemeljitelj suvremene hermeneutike i ispravnog tumačenja teksta, u Erazmu pronalazi zahvalnog sugovornika za svoje filozofsko-teološke ideje koje su dominirale Europom XVI stoljeća.

Prijevod slijedi odlike Erazmova stila. Komentar teksta nadopunjen je brojnim bilješkama. Nova je i podjela na kraća poglavlja po misaonim cjelinama s podnaslovima (čega u latinskom izvorniku nema), kako bi se izbjegla eventualna monotonija teksta. Osnova za prijevod jest tiskovina iz 1571 godine kopiju koje smo dobili zahvaljujući susretljivosti Nacionalne knjižnice u Zagrebu.

Desiderius Erasmum Roterodamus rodio se 1466. godine u Roterdamu. Izvanbračno dijete flamanskog svećenika Rogeriusa Gerardusa u ranoj je mladosti ostao bez oba roditelja, a rodbina ga prepušta svećenstvu koje se od tada brine o njegovu odgoju i obrazovanju.

Školovao se u strogim katoličkim učilištima (i ma koliko je teško podnosio disciplinu institucija - nije joj se nikada otvoreno suprotstavio). Titulu magister noster i doktorat u području klasičnih jezika i teologije stekao je na Sveučilištu u Torinu. Prevodio je klasične pisce s grčkog na latinski, prihvatio se filološke obrade Jeronimove Vulgate, pisao rasprave, sastavljao florilegije.

Pošalji upit za knjigu:
Pohvala ludosti

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Pohvala ludosti

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!
 
Zoon graphicon
 
Tomislav Ladan
 
180,00 kn
129,00 kn
popust
 
28 %
Znak Jonin
 
 
165,00 kn
145,00 kn
popust
 
12 %
Životi i mišljenja istaknutih filozofa
 
 
 
160,00 kn
Život nastaje iz života
 
 
 
69,00 kn
Život nastaje iz života
 
 
 
50,00 kn