Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Anatomija za umetnike

Autor:Jeno Barcsay
Izdavač:Forum - Jugoslovenska knjiga
  • Novi Sad
  
Preveo:Jožef Mariaš
Format:34
Uvez:tvrdi
Broj stranica:    320
Godina izdanja:    1988
Napomena:    ekavica, knjiga sa posvetom, rabljena knjiga
 
 
Cijena: 190,00 kn
  
 
Artikla trenutno nema na skladištu!
Pošaljite nam upit za knjigu
 
 
Anatomija za umetnike
 
Anatomija za umetnike

Likovnom umjetniku ljudsko tijelo predstavlja prvenstveno prizor i njegovo oko ispituje šta se sve može otkriti na tom tijelu. U mojim anatomskim istraživanjima nisu bila presudna medicinska, već umjetnička gledišta. Zato je moj osnovni zadatak bio upoznati i što vjernije prikazati mišićni sastav i kostur, koji prilikom funkcionisanja najviše utiče na promjenu oblika površine tijela.  

Znanja o srcu, plućima, jetri i sličnom pridonose obogaćenju opće kulture, ali ne i razvijanju umjetničkog načina promatranja. Budući da je ovo djelo prije svega namijenjeno likovnim umjetnicima, nećemo se uopće baviti unutarnjim organima. Na crtežima se splet površinskih krvnih žila vidi samo djelomično. Međutim, budući da su razlike među ljudima veoma velike, prikazivanje krvnih žila, po našem mišljenju, treba prepustiti individualnom promatranju i procjenjivanju.

Kostur i mišićni sustav čovjeka u prostoru se pojavljuju kao složen sustav, a pritom i najmanja kretnja utječe gotovo na cjelokupnost te »građevine«, mijenja njezine oblike i ravnotežu, kao i strukturu gibanja. Prihvaćajući takav logočni redoslijed, nastojao sam da se doživljavanje cjelovite slike ljudskog tijela, čak i prilikom opisivanja detalja, ni u čemu ne poremeti. Nisam koristio fotografije budući da su one snimljene bezosjećajnim aparatom te nisu u stanju dati sliku stvorenu pod utjecajem naše svijesti, to jest, ne mogu istaknuti bitne karakteristike i pritom potisnuti nevažne pojedinosti.

Nezaobilazan priručnik za pokoljenja umjetnika. Otkrijte tajne ljudskog tijela i zagospodarite njegovim likovnim predstavljanjem. Najsistematičnije izloženo duboko poznavanje čovjekove anatomije u knjizi koja se mora imati.

346 str.,tvrdi uvez

Pošalji upit za knjigu:
Anatomija za umetnike

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Anatomija za umetnike

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!