Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Ivan Krstitelj Ranger - fotomonografija

  
Autor:Ivo Pervan, Marija Mirković
Izdavač:INA-Industrija nafte
  • Zagreb
  
Preveo:Biserka Cimeša (engleski), Velimir Piškorec (njemački)
ISBN:953-7049-19-1
Format:324x34
Uvez:tvrdi
Broj stranica:    267
Godina izdanja:    2004
Drugi autori/prevoditelji:    urednici: Mijo Ivurek, Mirko Kovačević ,Biserka Cimeša (engleski), Velimir Piškorec (njemački)
Ilustracije:    ilustrirano u boji
Napomena:    Tekst na hrv., engl. i njem. jeziku
 

 
Cijena:  390,00 kn
Popust:  61,00 kn (16%)
  
Vaša cijena:  329,00 kn
 
 
 
Ivan Krstitelj Ranger
 
Ivan Krstitelj Ranger

Ivan Krstitelj Ranger (1700.-1753.) predstavnik je slikarstva pavlinskoga reda koji je u svom kratkom životu ostvario vrhunska slikarska umjetnička djela, pretežno u crkvenim objektima sjeverozapadne Hrvatske. U knjizi je prikazano jedanaest sakralnih objekata na kojima je Ranger radio freske, među ostalim kapela Sv. Ivana Krstitelja u Gorici, crkva Sv. Marije Snježne u Belcu i kapela Sv. Antuna Padovanskog u franjevačkoj crkvi u Varaždinu.

RECENZIJE I OSVRTI

"Knjiga o Ivanu Krstitelju Rangeru autorice teksta profesorice Marije Mirković i umjetničkog fotografa Ive Pervana izniman je umjetnički, crkveno-kulturni i nacionalni događaj, kojim ne samo da se podsjećamo na nedavne dvije velike obljetnice ovog značajnog pavlina: 300. godišnjicu rođenja i 250. godišnjicu smrti, nego ponovo želimo ukazati na izniman doprinos pavlinskog crkvenog reda, ne samo na vjerskom i duhovnom području nego i na unapređivanju prosvjete, znanosti i umjetnosti u hrvatskom narodu." (msgr. Marko Culej, biskup Varaždinske biskupije)
http://varazdin.hbk.hr 7.12.2004

"Najznačajniji hrvatski barokni slikar Ivan Krstitelj Ranger dobio je napokon dostojno vrednovanje svoga rada - fotomonografiju koja predstavlja bit njegove slikarske ostavštine."
Vjesnik, 15.12.2004.

Ivan Ranger Krstitelj jedan je od najpoznatijih baroknih slikara sjeverozapadne Hrvatske. Specijalizirao se u fresko slikarstvu radeći na trinaest samostalnih crkvenih objekata. U ovoj se fotomonografiji spominje njih jedanaest. Ranger je pripadao pavlinskom crkvenom redu pa je i radio u njihovim crkvama. Možda su mu najpoznatije freske u trenutno obnavljanim crkvama Svete Marije Snježne u Belcu i Svete Marije u Lepoglavi. Veliki je majstor iluzionizma u slikarstvu, kompozicije su mu skladne, vješto povezuje antičke teme sa sakralnim prizorima, likove skulptorski rješava. Ukratko, Rangerove freske djela su visokog baroka, monumentalne su, dinamične i dramatične u izrazu. Ova nam monografija donosi niz odličnih fotografija toga izuzetnog slikarstva popraćenih tekstualnim podacima. (JŽ)

"..a posebice pak za uređenje Rangerove muzejske zbirke u okviru bivšeg pavlinskog samostana u Lepoglavi koji se obnavlja za duhovno-pastoralni centar Varaždinske biskupije. Za tu je plemenitu namjenu predviđen i čisti prihod od prodaje ove reprezenatativne fotomonografije, koja na gotovo 260 stranica donosi više od stotinu reprodukcija u boji s detaljima svih najvažnijih freskoslikarija Ivana Krstitelja Rangera."
Varaždinske vijesti, 15.12.2004.

Pošalji upit za knjigu:
Ivan Krstitelj Ranger

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Ivan Krstitelj Ranger

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!