Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Kako čitati strip - nevidljivu umjetnost

Autor:Scott McCloud
Izdavač:Mentor
  • Zagreb
  
Preveo:Danilo Brozović
ISBN:953-7113-17-5
Format:24
Uvez:tvrdi
Broj stranica:    217
Godina izdanja:    2016
Napomena:    strip
 

 
Cijena:  155,00 kn
Popust:  35,00 kn (23%)
  
Vaša cijena:  120,00 kn
 
Artikla trenutno nema na skladištu!
Pošaljite nam upit za knjigu
 
 
Kako čitati strip - nevidljivu umjetnost
 
Kako čitati strip - nevidljivu umjetnost

POTENCIJAL STRIPA JE NEOGRANIČEN l UZBUDLJIV!
Tim se riječima Scott McCloud baca u definitivnu knjigu o stripu - u stripu! Nagrađivana i još uvijek nenadmašena kritička analiza svega što čini strip stripom konačno je dostupna i na hrvatskom jeziku. Prošećite sa Scottom kroz 3000 godina stripovske povijesti. Otkrijte tajne skrivene između sličica. Osjetite moć crte i boje. Shvatite snagu znakova. Te, najvažnije, uvidite zašto su stripovi jednako važni kao film, književnost ili bilo koja druga umjetnost, uz pomoć ove knjige koja tumači KAKO ČITATI STRIP!

Knjiga “Kako čitati strip – nevidljivu umjetnost” autora Scott McClouda na definitivan i savršen način teoretizira strip: priča je ispričana kroz strip, autor nas u karikaturalnoj formi vodi kroz gotovo tri tisuće godina stripovske povijesti i analizira medij do “atoma” koji ga definiraju.

Autor knjige Scott McCloud je po vokaciji, naravno, stripaš i njegovi su crtani radovi polovicom osamdesetih izazvali pozornost, ali ni izbliza mu nisu donijeli status kojeg je postigao ovom knjigom – McCloud se spominje kao vrhovni teoretičar stripa priznat i stručno pomognut oko knjige od najvećih stripaša današnjice Neila Gaimana ili Stevea Bissetea primjerice, kao i sa značajnim savjetima Willa Eisnera, stripaške legende.

Na početku knjige McCloud se bavi povijesnim primjerima stripovskog izričaja u crtežima starom Egiptu ili u Francuskoj u XI. stoljeću, preko izuma tiskarskog stroja do oca modernog stripa Rodolpha Töpffera čije su satiričke priče nastale sredinom 19. stoljeća uključivale međuovisnu kombinaciju riječi i slika.

Autor nas dalje vodi u pojašnjavanje vokabulara stripa, gdje kroz upoznavanje sa znakovima i “čudesima” vizualne komunikacije, sa opažanjima o karikaturi i stilizaciji, stižemo do impresivne “obuhvatne mape svemira zvanog stripa” - trokuta stvarnosti, značenja i apstrakcije, u koju autor, prema pripadnosti, uvrštava poznate likove/stilove junaka iz stripa, te prikazuje pojedine autore i njihove stilove u magičnom trokutu!

McCloud se u nastavku bavi ljudskom percepcijom, s naglaskom na proces zatvorenosti, gdje oblici bivaju transformirani u znakove u našem umu. Kako strip komunicira sa čitateljem u prikazima trenutaka i putovanjem kroz vrijeme, McCloud demonstrira na razlikama u vizualnoj kulturi između Istoka i Zapada, s naglaskom na najstripaškiju kulturu na svijetu, onu japansku. Autor zalazi i u stvaralački proces stripa gdje upoznajemo značaj i prikaz protoka vremena, kao i dinamiku kadrova.

McCloud analizira i crtež, naravno, kroz igru raznih crta i značenja koje posjeduju, te o utjecaju crteža na shvaćanje priče, kao i razumijevanje boje u stripu, gdje dolazimo do izvanrednog poglavlja o pričanju priče kroz strip, gdje autor završno brani tezu o stripu kao nevidljivoj umjetnosti i mogućnosti komunikacije među ljudima, gdje oni drugi makar nakratko mogu, čitajući vaš strip, zaviriti i u vaš svijet.

“Kako čitati strip – nevidljivu umjetnost” je knjiga za sve one koji vole strip i koji ga čitaju, kao i za sve one koji su upleteni na bilo koji način u svijet vizualnog.

( iz recenzije Vladimira Šagadina )

Pošalji upit za knjigu:
Kako čitati strip - nevidljivu umjetnost

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Kako čitati strip - nevidljivu umjetnost

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!