Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Pčelarstvo - Od početnika do profesionalca

Autor:Veroljub Umeljić
Izdavač:Naklada Uliks
  • Rijeka
  
ISBN:9789538129018
Format:24
Broj stranica:    479
Godina izdanja:    2016
Napomena:    priručnik
 
 
Cijena: 290,00 kn
  
 
Artikla trenutno nema na skladištu!
Pošaljite nam upit za knjigu
 
 
Pčelarstvo
 
Pčelarstvo

Autor knjige „Pčelarstvo: od početnika do profesionalca“ Veroljub Umeljić rođen je 1949. godine u Oplaniću, a danas živi u Kragujevcu. Pčelarstvom se bavi od rane mladosti, a profesionalno od 1994. godine. Danas pčelari na 250 DB košnica. Nadahnut pčelama bavi se i umjetničkom fotografijom, pa svoje fotografije izlaže na 20 samostalnih izložbi. Sve te godine održava i stručna predavanja širom regije i u više europskih zemalja, s naglaskom na tehnologiju pčelarenja i uzgoju matica. Za svoj rad je nagrađen mnogim priznanjima, između njih i brončanom medaljom Svjetske pčelarske organizacije Apimondia 2003. godine. Objavio je više stručnih knjiga, a spomenuti ćemo samo neke: „U svijetu pčela“ (1997.), „Atlas medonosnog bilja (1999/2003.), „Enciklopedija pčelarstva“ (2008). Njegove knjige predstavljaju dio standardne literature za predmet „Pčelarstvo i srodne discipline“ na univerzitetima u Srbiji i okruženju. Veroljub Umeljić piše za više domaćih i stranih pčelarskih časopisa i drugih sličnih revija, u kojima su mu objavljeni brojni stručni članci i pčelarske fotografije. Od 2008. godine sa sinom Ivanom uređuje stručni časopis „Pčelarski žurnal“ koji obiluje brojnim zanimljivim prilozma o događajima i novostima iz svijeta pčela i pčelarstva.

Prvo izdanje knjige „Pčelarstvo“ izašlo je 2006. godine i bilo je izuzetno dobro prihvaćeno od svih kategorija pčelara: početnika i onih koji tek razmišljaju o bavljenju ovom djelatnošću, kao i od profesionalaca. Mnogima je ova knjiga svojevrsna ulaznica u svijet pčela i pčelarstva, pa će kasnije priznati da im je itekako pomogla o izboru lokacije za svoj pčelinjak, tipu košnica, apitrehnike i tehnologije pčelarenja, pri identifikaciji i suzbijanju pčelinjih bolesti i štetnika, a on stariji i iskusniji često će je prelistati da se podsjete nekih detalja iz formiranja rojeva ili uzgoja matica. Preko 800 stranica knjige krasilo je  1.400 izvornih fotografija u boji, 60 preciznih tehničkih crteža košnica i druge pčelarske opreme, 20 tabela i dijagrama s posebim registrom imena i pojmova, što više nego jasno govori o autorovoj upućenosti u struku, poznavanju pčelarskih vještina i njegovoj bezgraničnoj ljubavi prema pčelama. Upravo zbog te sveobuhvatnosti i bogatstva detalja, ne čudi da je ova knjiga par godina kasnije doživjela svoje drugo, a nedavno i svoje treće izdanje.

Novo izdanje knjige „Pčelarstvo: od početnika do profesionalca“ dopunjeno je s novih 60 stranica i 90 fotografija koje sadrže sve teoretske i praktične spoznaje Veroljuba Umeljića prošlih desetak godina, pa knjiga u izvornom obliku sada broji ukupno 848 stranica i čak 1.490 fotografija. Teško je izdvojiti neko posebno zanimljivo poglavlje od povijesti ove proizvodne grane preko biologije pčelinje vrste, hijerarhiji u zajednici i ulozi medonosnih pčela u prirodi, te značaju za gospodarstvo, prije svega poljoprivredu, ali i ljudsko zdravlje. Umeljić mnogo pažnje posvećuje suvremenim pčelarskim pomagalima, ali ne zaboravlja spomenuti i ona rijetka ili koja nestaju iz uporabe. Detaljno je opisana konstrukcija košnica zajedno s materijalima za izradu koje preporučuje autor iz vlastitog iskustva, a kako je to i običaj u sličnim priručnicima, dio knjige je posvećen kalendaru radova u pčelinjaku. Uopće ne sumnjamo u dobar prijem knjige kod šire publike, dakle ne samo kod pčelara, pa je toplo preporučujemo svima, posebice studentima agronomije i zoologije i veterinarske medicine.

Pošalji upit za knjigu:
Pčelarstvo

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Pčelarstvo

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!
 
Vi mršavite
 
 
79,00 kn
59,00 kn
popust
 
25 %
Mršavljenjem do zdravlja
 
 
 
99,00 kn
Ljekovito bilje za liječenje jetre
 
 
 
65,00 kn
Detox
 
Rosalyn Patrick
 
 
59,00 kn