Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Pčelarstvo - Od početnika do profesionalca

Autor:Veroljub Umeljić
Izdavač:Naklada Uliks
  • Rijeka
  
ISBN:9789538129018
Format:24
Broj stranica:    479
Godina izdanja:    2016
Napomena:    priručnik
 
 
Cijena: 290,00 kn
  
 
Artikla trenutno nema na skladištu!
Pošaljite nam upit za knjigu
 
 
Pčelarstvo
 
Pčelarstvo

Autor knjige „Pčelarstvo: od početnika do profesionalca“ Veroljub Umeljić rođen je 1949. godine u Oplaniću, a danas živi u Kragujevcu. Pčelarstvom se bavi od rane mladosti, a profesionalno od 1994. godine. Danas pčelari na 250 DB košnica. Nadahnut pčelama bavi se i umjetničkom fotografijom, pa svoje fotografije izlaže na 20 samostalnih izložbi. Sve te godine održava i stručna predavanja širom regije i u više europskih zemalja, s naglaskom na tehnologiju pčelarenja i uzgoju matica. Za svoj rad je nagrađen mnogim priznanjima, između njih i brončanom medaljom Svjetske pčelarske organizacije Apimondia 2003. godine. Objavio je više stručnih knjiga, a spomenuti ćemo samo neke: „U svijetu pčela“ (1997.), „Atlas medonosnog bilja (1999/2003.), „Enciklopedija pčelarstva“ (2008). Njegove knjige predstavljaju dio standardne literature za predmet „Pčelarstvo i srodne discipline“ na univerzitetima u Srbiji i okruženju. Veroljub Umeljić piše za više domaćih i stranih pčelarskih časopisa i drugih sličnih revija, u kojima su mu objavljeni brojni stručni članci i pčelarske fotografije. Od 2008. godine sa sinom Ivanom uređuje stručni časopis „Pčelarski žurnal“ koji obiluje brojnim zanimljivim prilozma o događajima i novostima iz svijeta pčela i pčelarstva.

Prvo izdanje knjige „Pčelarstvo“ izašlo je 2006. godine i bilo je izuzetno dobro prihvaćeno od svih kategorija pčelara: početnika i onih koji tek razmišljaju o bavljenju ovom djelatnošću, kao i od profesionalaca. Mnogima je ova knjiga svojevrsna ulaznica u svijet pčela i pčelarstva, pa će kasnije priznati da im je itekako pomogla o izboru lokacije za svoj pčelinjak, tipu košnica, apitrehnike i tehnologije pčelarenja, pri identifikaciji i suzbijanju pčelinjih bolesti i štetnika, a on stariji i iskusniji često će je prelistati da se podsjete nekih detalja iz formiranja rojeva ili uzgoja matica. Preko 800 stranica knjige krasilo je  1.400 izvornih fotografija u boji, 60 preciznih tehničkih crteža košnica i druge pčelarske opreme, 20 tabela i dijagrama s posebim registrom imena i pojmova, što više nego jasno govori o autorovoj upućenosti u struku, poznavanju pčelarskih vještina i njegovoj bezgraničnoj ljubavi prema pčelama. Upravo zbog te sveobuhvatnosti i bogatstva detalja, ne čudi da je ova knjiga par godina kasnije doživjela svoje drugo, a nedavno i svoje treće izdanje.

Novo izdanje knjige „Pčelarstvo: od početnika do profesionalca“ dopunjeno je s novih 60 stranica i 90 fotografija koje sadrže sve teoretske i praktične spoznaje Veroljuba Umeljića prošlih desetak godina, pa knjiga u izvornom obliku sada broji ukupno 848 stranica i čak 1.490 fotografija. Teško je izdvojiti neko posebno zanimljivo poglavlje od povijesti ove proizvodne grane preko biologije pčelinje vrste, hijerarhiji u zajednici i ulozi medonosnih pčela u prirodi, te značaju za gospodarstvo, prije svega poljoprivredu, ali i ljudsko zdravlje. Umeljić mnogo pažnje posvećuje suvremenim pčelarskim pomagalima, ali ne zaboravlja spomenuti i ona rijetka ili koja nestaju iz uporabe. Detaljno je opisana konstrukcija košnica zajedno s materijalima za izradu koje preporučuje autor iz vlastitog iskustva, a kako je to i običaj u sličnim priručnicima, dio knjige je posvećen kalendaru radova u pčelinjaku. Uopće ne sumnjamo u dobar prijem knjige kod šire publike, dakle ne samo kod pčelara, pa je toplo preporučujemo svima, posebice studentima agronomije i zoologije i veterinarske medicine.

Pošalji upit za knjigu:
Pčelarstvo

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Pčelarstvo

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!
 
Vi mršavite
 
 
 
79,00 kn
Mršavljenjem do zdravlja
 
 
 
99,00 kn
Ljekovito bilje za liječenje jetre
 
 
 
65,00 kn
Leksikon prirodnih metoda liječenja ili Kneippova zdravstvena biblioteka
 
 
 
450,00 kn
Detox
 
Rosalyn Patrick
 
 
79,00 kn