Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Breza (igrani film) - Film Ante Babaje

Autor:Ante Babaja
Izdavač:EPH media
  • Zagreb
  
ISBN:978-953-7770-68-6
Godina izdanja:    2012
Drugi autori/prevoditelji:    Slavko Kolar, Božidar Violić, Tomislav Pinter
Napomena:    DVD + knjižica
 
 
Cijena: 9,16 €69,02 kn
  
 
Artikla trenutno nema na skladištu!
Pošaljite nam upit za knjigu
 
 
Breza (igrani film)
 
Breza (igrani film)

Snimljen prema pripovijetki Slavka Kolara, film nam pripovijeda priču o krhkoj Janici koja se udaje za lugara i ženskara Marka Labudana


Film “Breza” Ante Babaje spada u maleni krug hrvatskih filmova koji su odmah po svom nastanku dočekani s ushitom i proglašeni klasikom, da bi takav status zadržali do danas. U prirodi je kinematografije da stalno prevrednuje vlastitu prošlost. U hrvatskom filmu, kao i u svakom filmu, brojni su filmovi bili slavljeni pa zaboravljeni, pokapani pa revalorizirani. U tom komešanju, važnost Babajine “Breze” neprestano je bila neupitna. U našoj kinematografiji, taj status ima još možda jedino “H8”.

Režija Ante Babaja ; scenarij prema noveli Slavka Kolara "Breza" Slavko Kolar, Ante Babaja, Božidar Violić ; direktor fotografije Tomislav Pinter ; kompozitor Anđelko Klobučar ; u glavnim ulogama Manca Košir, Bata Živojinović, Fabijan Šovagović ; proizvodnja Jadran film.

Film "Breza" Ante Babaje spada u krug svega nekoliko hrvatskih dugometražnih koji su već u trenutku nastanka prepoznati kao klasici, da bi tijekom vremena zadržali taj status neovisno o mijenama generacija, ukusa i ideologija. (...) Gotovo da nema kritičara ili naraštaja koji ne bi potpisao rečenicu tada mladog kritičara, a danas režisera Hrvoja Hribara, koji je početkom devedesetih napisao: "Šest filmskih rola breze, uz nekoliko stihova i taktova, jedino je što bi ovaj narod mogao poslati među zvijezde kao svoju svemirsku sliku." - Jurica Pavičić

Film Ante Babaje, trajanje filma 92 minute,  knjiga o filmu – tekst  knjižice Jurica Pavičić, Željko Ivanjek, Nenad Polimac, Zagreb, 2112.


Smještena u nedefiniranu ruralnu sredinu sjeverozapadne Hrvatske, “Breza” pripovijeda sudbinu Janice, krhke i eterično lijepe djevojke koja se zaljubi i oženi za Marka Labudana, šumara, naočitog ženskara i naprzicu. Marko je prema Janici otresit i grub. Ona na porodu gubi dijete, a svekrva je odmah potom tjera da ode u polje po kiši. Dobiva groznicu i umire. Uoči njene smrti, Marko pristaje biti barjaktar na svadbi na susjednom brijegu. Kad Janica umre, on na sablazan seljana ide na svadbu. Međutim, tijekom pijane svatovske noći on doživi preobrazbu i napad grižnje savjesti. U zoru uzima sjekiru i ide posjeći Janičino omiljeno stablo breze, da bi bacio sjekiru i pao pod brezu ničice shrvan žalošću. Kolarovu priču Violić i Babaja nadogradili su i trećim likom koji su preuzeli iz Kolarove priče “Ženidba Imbre Futača”: to je Joža Sveti - plahi, bogobojazni seoski mladić koji kriomice voli Janicu i jedini je oplakuje.


Babajin film razorno je seciranje seoskog atavističkog mentaliteta i patrijarhalnosti. Babaja selo prikazuje kao okrutno mjesto u kojem nema velike razlike između žene i mazge, mjesto gdje se vračari više vjeruje nego doktoru, a radije plati pogrebnika nego doktora jer je jeftiniji.

Pošalji upit za knjigu:
Breza (igrani film)

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Breza (igrani film)

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!
 
Vodič kroz digitalnu fotografiju National Geographica
 
 
 
13,14 €99,00 kn
Umijeće fotografiranja National Geographica
 
 
 
13,14 €99,00 kn
The Photographer’s Guide to Landscapes
 
 
 
18,45 €139,01 kn
Škola crtanog filma
 
 
 
13,14 €99,00 kn
Rani radovi… i još ponešto
 
 
26,54 €199,97 kn
23,76 €179,02 kn
popust
 
10 %