Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Breza (igrani film) - Film Ante Babaje

Autor:Ante Babaja
Izdavač:EPH media
  • Zagreb
  
ISBN:978-953-7770-68-6
Godina izdanja:    2012
Drugi autori/prevoditelji:    Slavko Kolar, Božidar Violić, Tomislav Pinter
Napomena:    DVD + knjižica
 
 
Cijena: 69,00 kn9,16 EUR
  
 
Artikla trenutno nema na skladištu!
Pošaljite nam upit za knjigu
 
 
Breza (igrani film)
 
Breza (igrani film)

Snimljen prema pripovijetki Slavka Kolara, film nam pripovijeda priču o krhkoj Janici koja se udaje za lugara i ženskara Marka Labudana


Film “Breza” Ante Babaje spada u maleni krug hrvatskih filmova koji su odmah po svom nastanku dočekani s ushitom i proglašeni klasikom, da bi takav status zadržali do danas. U prirodi je kinematografije da stalno prevrednuje vlastitu prošlost. U hrvatskom filmu, kao i u svakom filmu, brojni su filmovi bili slavljeni pa zaboravljeni, pokapani pa revalorizirani. U tom komešanju, važnost Babajine “Breze” neprestano je bila neupitna. U našoj kinematografiji, taj status ima još možda jedino “H8”.

Režija Ante Babaja ; scenarij prema noveli Slavka Kolara "Breza" Slavko Kolar, Ante Babaja, Božidar Violić ; direktor fotografije Tomislav Pinter ; kompozitor Anđelko Klobučar ; u glavnim ulogama Manca Košir, Bata Živojinović, Fabijan Šovagović ; proizvodnja Jadran film.

Film "Breza" Ante Babaje spada u krug svega nekoliko hrvatskih dugometražnih koji su već u trenutku nastanka prepoznati kao klasici, da bi tijekom vremena zadržali taj status neovisno o mijenama generacija, ukusa i ideologija. (...) Gotovo da nema kritičara ili naraštaja koji ne bi potpisao rečenicu tada mladog kritičara, a danas režisera Hrvoja Hribara, koji je početkom devedesetih napisao: "Šest filmskih rola breze, uz nekoliko stihova i taktova, jedino je što bi ovaj narod mogao poslati među zvijezde kao svoju svemirsku sliku." - Jurica Pavičić

Film Ante Babaje, trajanje filma 92 minute,  knjiga o filmu – tekst  knjižice Jurica Pavičić, Željko Ivanjek, Nenad Polimac, Zagreb, 2112.


Smještena u nedefiniranu ruralnu sredinu sjeverozapadne Hrvatske, “Breza” pripovijeda sudbinu Janice, krhke i eterično lijepe djevojke koja se zaljubi i oženi za Marka Labudana, šumara, naočitog ženskara i naprzicu. Marko je prema Janici otresit i grub. Ona na porodu gubi dijete, a svekrva je odmah potom tjera da ode u polje po kiši. Dobiva groznicu i umire. Uoči njene smrti, Marko pristaje biti barjaktar na svadbi na susjednom brijegu. Kad Janica umre, on na sablazan seljana ide na svadbu. Međutim, tijekom pijane svatovske noći on doživi preobrazbu i napad grižnje savjesti. U zoru uzima sjekiru i ide posjeći Janičino omiljeno stablo breze, da bi bacio sjekiru i pao pod brezu ničice shrvan žalošću. Kolarovu priču Violić i Babaja nadogradili su i trećim likom koji su preuzeli iz Kolarove priče “Ženidba Imbre Futača”: to je Joža Sveti - plahi, bogobojazni seoski mladić koji kriomice voli Janicu i jedini je oplakuje.


Babajin film razorno je seciranje seoskog atavističkog mentaliteta i patrijarhalnosti. Babaja selo prikazuje kao okrutno mjesto u kojem nema velike razlike između žene i mazge, mjesto gdje se vračari više vjeruje nego doktoru, a radije plati pogrebnika nego doktora jer je jeftiniji.

Pošalji upit za knjigu:
Breza (igrani film)

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Breza (igrani film)

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!
 
Vodič kroz digitalnu fotografiju National Geographica
 
 
 
99,00 kn13,14 EUR
Umijeće fotografiranja National Geographica
 
 
 
99,00 kn13,14 EUR
The Photographer’s Guide to Landscapes
 
 
 
139,00 kn18,45 EUR
Škola crtanog filma
 
 
 
99,00 kn13,14 EUR
Rani radovi… i još ponešto
 
 
200,00 kn26,54 EUR
179,00 kn23,76 EUR
popust
 
11 %