Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Carol

 
Autor:Patricia Highsmith
  
Preveo:Mima Simić i Josip Šipić
ISBN:978-953-286-184-6
Format:21
Uvez:meki
Broj stranica:    304
Godina izdanja:    2018
 

 
Cijena:  119,00 kn
Popust:  30,00 kn (25%)
  
Vaša cijena:  89,00 kn
 
 
 
Carol
 
Carol

Kontroverzni roman koji je inspirirao film "Carol" Todda Haynesa.

Mlada kazališna dekoraterka Therese ne uspijeva se zaposliti u struci pa prihvaća posao u njujorškoj robnoj kući Frankenberg. Jednog dana onamo ulazi Carol, lijepa, bogata i udana žena koja na Theresinu odjelu kupuje lutku. Među njima se rađa ljubav na prvi pogled...

Patricia Highsmith rođena je u Texasu kao Mary Patricia Plangman a odrasla u New Yorku. Roditelji su joj se razveli prije njezinog rođenja a prezime Highsmith pod kojim je objavila većinu svojih djela (pisala je još pod pseudonimom Claire Morgan) preuzela je od očuha. Studirala je na Sveučilištu Columbia a diplomirala je s navršenom dvadeset prvom godinom. Već njezin prvi roman "Stranci u vlaku" ("Strangers On A Train", 1950) postigao je veliki uspjeh. Po njemu je Alfred Hitchcock snimio svoj znameniti film "Nepoznati iz Nord Expressa", a kasnije će ovo djelo doživjeti još dvije ekranizacije.

Godine 1952. objavljuje roman "Carol" ("The Price of Salt") pod pseudonimom Claire Morgan - nakon što su rukopis odbili mnogi izdavači. Homoseksualna ljubavna priča između udane žene i prodavačice za to je vrijeme bila neuobičajena ali ne i nezanimljiva publici. Knjiga se prodala u više od milijun primjeraka. Roman 2015. doživio svoju filmsku adaptaciju u režiji Todda Haynesa.

Svoga najpopularnijeg junaka Toma Ripleya, biseksualnog prevaranta i serijskog ubojicu, publici će predstaviti 1955. kada objavljuje prvi roman iz serije: "Talentirani gospodin Ripley" (The Talented Mr. Ripley). Tom Ripley postati će njezin najdugovječniji lik i glavni junak nekoliko nastavaka: "Ripley ispod zemlje" (Ripley Under Ground, 1970), "Ripleyeva igra" ("Ripley's Game", 1974), "Dječak koji je slijedio Ripleya" "The Boy Who Followed Ripley", 1980), "Ripley ispod vode" ( Ripley Under Water, 1991), te doživjeti veliku popularnost i nekoliko filmskih uprizorenja. Highsmithova je objavila i dvije zbirke kratkih priča: "The Black House" (1981) i "Tales of Natural and Unnatural Catastrophes" (1987). Svoja razmišljanja o umijeću pisanja objedinila je u djelu "Plotting and Writing Suspense Fiction" (1966; revidirano i ponovo objavljeno 1981.).

Patricia Highsmith provela je život usamljeno i udaljena od očiju javnosti. Od 1963. stalno je živjela u Europi, a svoje posljednje godine provela je u Švicarskoj, u kući na osami na švicarsko-talijanskoj granici. Osim kriminalističkih romana pisala je romane za mlade, kratke priče i publicistiku.

Pošalji upit za knjigu:
Carol

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Carol

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!
 
Žuti neveni
 
 
 
40,00 kn
Žudnje i sjećanja
 
 
 
59,00 kn
Život je drugdje
 
 
119,00 kn
90,00 kn
popust
 
24 %
Zakon granice
 
 
149,00 kn
139,00 kn
popust
 
7 %
Zabluda
 
 
 
40,00 kn