Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Civilizacije kroz povijest

Autor:Fernand Braudel
Izdavač:Globus
  • Zagreb
  
Preveo:Ljiljana Matković
Format:16x24 cm
Uvez:tvrdi s ovitkom
Broj stranica:    494
Godina izdanja:    1990
 
 
Cijena: 19,00 €143,16 kn
  
 
 
 
Civilizacije kroz povijest
 
Civilizacije kroz povijest

Ovo djelo Fernanda Braudela, diva društvene misli 20. stoljeća, prvi je put objavljeno 1963. godine kao udžbenik završnih razreda francuskih gimnazija kako bi se srednjoškolci upoznali s ekonomskim i društvenim problemima suvremenog svijeta, s njegovim kulturnim konfliktima i pluralitetom civilizacija. Usprkos takvoj koncepciji Civilizacije kroz povijest daleko nadmašuju udžbeničke okvire i predstavljaju jedinstvenu sintezu golemog obuhvata koja, kao na dlanu, otkriva slojevitu prisutnost različitih povijesnih razdoblja.

Uvjeren da Evropa više nije centar svijeta, suprotno našim očekivanjima Braudel ponajprije govori o neevropskim civilizacijama, o islamu i muslimanskom svijetu, o crnom kontinentu i zemljama Dalekog istoka, te na kraju o evropskim civilizacijama.

To je ujedno priručnik o različitosti tragova koje ljudske sudbine ostavljaju na raznim podnebljima i u raznim vremenima. Od izgradnje nastambi do slike svijeta, od povijesti do scena iz svakodnevnog života Braudelova knjiga nudi istodobno i sintaksu i semantiku civilizacija a svaka ima značenje koje može zadobiti tek u odnosu prema drugim civilizacijama. Izvrstan pisac i povijesti i povijesne znanosti u najširem smislu te riječi Braudel sastavlja svoj alfabet služeći se rezultatima antropologa poput Claude Lévi-Straussa i povjesničara kulture kao što su L. Goldman ili M. Foucault, ne robujući nigdje parcijalnosti ili dogmatici.

Pošalji upit za knjigu:
Civilizacije kroz povijest

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Civilizacije kroz povijest

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!