Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Crkva Marije Snježne u Belcu - Remek-djelo barokne umjetnosti

Autor:Zdenko Balog i Nikola Žulj
Izdavač:Izdavačka kuća Veda
  • Križevci
  
Preveo:Josip Žulj
ISBN:978-953-56593-5-8
Format:29 x 23
Uvez:Tvrdi
Broj stranica:    112
Godina izdanja:    2015
Drugi autori/prevoditelji:    Fotografije Nikola Žulj ,Josip Žulj
Ilustracije:    Preko 200 fotografija u boji
Napomena:    Na hrvatskom i na engleskom jeziku
 

 
Cijena:  29,20 €220,01 kn
Popust:  17,30 € 130,35 kn (59%)
  
Vaša cijena:  11,90 €89,66 kn
 
 
 
Crkva Marije Snježne u Belcu
 
Crkva Marije Snježne u Belcu

Zdenko Balog – Nikola Žulj

Remek-djelo barokne umjetnosti
Crkva Marije Snježne u Belcu

A Masterpiece of Baroque Art
Mary of the Snow Church in Belec

  • Biblioteka: Kulturni turizam
  • Dvojezično hrvatsko-englesko izdanje
  • Knjiga je cjelovit estetski predmet u skladnoj kombinaciji umjetnosti riječi i vizualne umjetnosti.
  • Prekrasne fotografije interijera: kapela, oltara, propovjedaonice, skulptura, anđela i fresaka Ivana Krstitelja Rangera.

O crkvi Marije Snježne u Belcu, Gjuro Szabo piše:
Nema sumnje da je to najljepša crkva, ne samo u Zagorju već i u cijeloj Hrvatskoj. Sve što je kasni barok najljepšega u nas smogao, sneseno je u tu crkvu, sva kićenost i bujnost u oblicima i u bojama, a uz sve to još i otmjenost odlikuje ovu crkvu od sviju iz onog doba.

Doris Baričević o crkvi piše:
Raskošnim bogatstvom svog unutarnjeg uređenja ta crkva stekla je ugled najljepšeg sakralnog interijera sjeverozapadne Hrvatske.

Zdenko Balog piše:
Želimo li odabrati jedno jedino djelo u kojemu je sažeta sva ljepota baroka u Hrvatskoj to će, bez ikakvog dvoumljenja, biti crkva sv. Marije Snježne u Belcu.

Knjiga o remek-djelu hrvatskog baroka, o crkvi sv. Marije Snježne u Belcu, uz poglavlja Predaja o čudu Majke Božje Snježne i Bogorodica u pobožnosti hrvatskog naroda, prikazuje umjetničke i arhitekturne značajke eksterijera i interijera crkve Marije Snježne. Autor teksta, povjesničar umjetnosti dr. sc. Zdenko Balog,  uz povijesno umjetnički pedantne opise obilježja interijera, donosi i lucidne interpretacije baroknog kiparsta i zidnog fresko slikarstva same crkve. Crkvu sagledava u okružju barokne sakralne umjetnosti sjeverozapadne Hrvatske. U poglavljima Odjeci europskog baroka u Hrvatskoj i Barokna stoljeća u Hrvatskoj razmatrani su utjecaji europskog baroka i različiti oblici asimilacije baroka na tlu Hrvatske. To je proces kojim se novi sadržaji i elementi stila prilagođuju i pridružuju starijem ili zatečenom sadržaju, a u tom procesu prilagodbe često se stvaraju nova i autentična obilježja kao specifikum hrvatskog baroka. Mnoštvo prekrasnih fotografija odslikava sav sjaj baroknih oltara i impresivne freske Ivana Krstritelja Rangera kojima je oslikan svaki centimetar crkve. Ovo iluzionističko Rangerovo slikarstvo dočarava nam viziju Kraljevstva nebeskog koje se otvara na svodu crkve. Fotografije, grafičko i likovno oblikovanje ove lijepe, izuzetno dizajnirane knjige potpisuje fotograf i dugogodišnji urednik Izdavačke kuće Veda, profesor Nikola Žulj. Monografija završava poglavljem o povijesno umjetničkom značaju crkve Marije Snježne u kojemu se kao logičan zaključak nameće da s povijesno umjetničkog gledišta ne stojimo samo pred najljepšom baroknom crkvom, ne samo u Zagorju nego i u cijeloj Hrvatskoj, nego pred fundamentalnim spomenikom nadregionalnog značaja te prijelomnim i ključnim spomenikom zrelog baroka u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Pošalji upit za knjigu:
Crkva Marije Snježne u Belcu

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Crkva Marije Snježne u Belcu

 
 
 

Slike

Pogledaj stranice knjige

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!
 
Zvijezda mora
 
Niko Luković
 
 
17,12 €128,99 kn
Zlatno doba Dubrovnika XV. i XVI stoljeće
 
 
30,00 €226,04 kn
27,00 €203,43 kn
popust
 
10 %
Zagrebački Gornji grad nekad i sad
 
 
 
15,93 €120,02 kn
Zagreb moj grad
 
 
 
23,23 €175,03 kn
Zadar - fotomonografija
 
 
 
17,00 €128,09 kn