Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Eliksir i kamen - Naslijeđe magije i alkemije

Autor:Michael Baigent
Izdavač:Stari grad
  • Zagreb
  
Preveo:Julijana Štrok
Format:17x24 cm
Uvez:tvrdi
Broj stranica:    400
Godina izdanja:    2000
Drugi autori/prevoditelji:    Richard Leigh ,Julijana Štrok
 

 
Cijena:  252,00 kn
Popust:  123,00 kn (49%)
  
Vaša cijena:  129,00 kn
 
Artikla trenutno nema na skladištu!
Pošaljite nam upit za knjigu
 
 
Eliksir i kamen
 
Eliksir i kamen

Autori razvijaju hipotezu da je sklonost vraćanju okultizmu, kao i cjelokupni preobrat misli i stavova, naglašeno uočljiv posljednjih godina, ukorijenjen u hermetizmu, korpusu ezoterijskoga učenja koje se pripisuje Hermesu Tismegistosu, a bilo je živo u Aleksandriji krajem stare i početkom nove ere. To se učenje nadovezuje na egipatske misterije, a veliki utjecaj izvršilo je na srednjovjekovne mage i mislioce rane renesanse kao i u okvirima tajnih društava. Središte ove knjige je mit o Faustu i stajalište da danas naša civilizacija ima priliku napisati vlastitu kolektivnu priču o Faustu - pitanje je hoće li odricanje od duše biti konačno i neopozivo, kao kod Marlowa, ili će se ostaviti mogućnost iskupljenja i spasa, kao kod Goethea.

U ovoj knjizi autori obrazlažu svoje stajalište o tome da okultni povratak – kao, uostalom, i cjelokupna revolucija misli i stavova koja je posebno vidljiva posljednjih godina – svoju stvarnost duguje hermetizmu, korpusu ezoterijskih učenja koje je cvjetalo u Aleksandriji prije dvije tisuće godina, a koje je nakon toga nestalo iz glavne struje zapadne misli, iako nikada nije bilo potpuno zatrto. Autori slijede tragove ove čudesne, sveobuhvatne filozofije, koja ima mnogo zajedničkog sa suvremenom holističkom mišlju, pronalazeći njezine korijene u egipatskim misterijama, i ukazujući na enormni utjecaj koji je izvršila na srednjovjekovne mage i procvat renesanse. Njihova priča uključuje mnoge iznimne ličnosti, poput, primjerice, franjevca Rogera Bacona i elizabetskog maga Johna Deeja, prototipa Shakespeareova Prospera i njegove Oluje. No, središnja je figura ove priče sam Faust, jedan od mitova koji su obilježili zapadnu civilizaciju.

Eliksir i kamen iznimno je bogato i ambiciozno djelo koje predstavlja alternativnu povijest intelektualnog svijeta. Alkemičari i čarobnjaci koji su stoljećima opsjedali maštu ljudi, ovdje su, možda i po prvi put, smješteni u pravi kontekst. Štoviše, ova knjiga nudi jedan pogled na svijet koji se u određenom smislu može nazvati "alternativnim", ali i duboko povijesnim.

Pošalji upit za knjigu:
Eliksir i kamen

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Eliksir i kamen

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!
 
Zvonki cedar ruski
 
 
1.000,00 kn
900,00 kn
popust
 
10 %
Život nastaje iz života
 
 
 
69,00 kn
Život nastaje iz života
 
 
 
79,00 kn
Živa baština
 
 
250,00 kn
220,00 kn
popust
 
12 %
Vizionar osobitih kvaliteta
 
 
 
90,00 kn