Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Hrvatska glagoljica

Autor:Josip Bratulić
Izdavač:Matica hrvatska
  • Zagreb
  
ISBN:978-953-341-177-4
Format:24
Uvez:meki
Broj stranica:    338
Godina izdanja:    2022
Napomena:    Novo, u celofanu!
 

 
Cijena:  23,00 €173,29 kn
Popust:  4,00 € 30,14 kn (17%)
  
Vaša cijena:  19,00 €143,16 kn
 
Artikla trenutno nema na skladištu!
Pošaljite nam upit za knjigu
 
 
Hrvatska glagoljica
 
Hrvatska glagoljica

osip Bratulić čitav se život bavio glagoljaštvom, što uključuje i glagoljsko pismo i tekstove, ali i društvene, vjerske i političke prilike u kojima su glagoljaši živjeli i radili. Knjiga prati postanak, razvitak i značenje glagoljice za hrvatsku povijest. Sadrži rasprave o Svetoj braći i glagoljici u hrvatskoj društvenoj, književnoj i religijskoj povijesti.

U knjizi Josipa Bratulića Hrvatska glagoljica: postanak, razvitak, značenje  sabrane su rasprave o Svetoj braći i glagoljici u hrvatskoj društvenoj, književnoj i religijskoj povijesti.

Glagoljaši su, kao što je poznato, organizirali bogatu književnost u svojim rukopisnim knjigama, brevijarima, misalima, zbornicima različitoga sadržaja, ali su bili i među prvima koji su prihvatili tisak kao blagodat za svoju misiju osnivajući i na našem terenu svoje tiskare (Senj, Rijeka). Na glagoljskom pismu napisana su i hrvatskim jezikom važna liturgijska, književna i pravna djela.

U knjizi Josipa Bratulića posebna je pozornost posvećena glagoljici kao pismu jer je ono, u prvotnoj zamisli kao „obla glagoljica“, bila jasna teološka formula. Kad su Bugari, nakon progona učenika, prihvatili grčko pismo, koje danas zovemo ćirilica, a zatim i ostali istočni Slaveni, glagoljica je ostala samo na dijelu hrvatske zemlje (Istra, Kvarnerski, otoci, Zadar), ali s jakim utjecajem na cjelokupnu hrvatsku pisanu kulturu. U tom pogledu, naglašava akademik Stjepan Damjanović u recenziji, u Bratulićevim se raspravama ističu trajni tragovi misije Svete braće.

Pošalji upit za knjigu:
Hrvatska glagoljica

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Hrvatska glagoljica

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!
 
Najljepše priče klasične starine 1,2
 
 
 
18,45 €139,01 kn