Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Hrvatsko Zagorje; Crkva Marije Snježne u Belcu - Komplet od dvije knjige

Autor:Zdenko Balog i Nikola Žulj
Izdavač:Izdavačka kuća Veda, Križevci
  • 0
  
Format:29 x 23 cm
Uvez:tvrdi
Godina izdanja:    2017
Ilustracije:    kolor fotografije
Napomena:    Srebrotisak na naslovnici
 

 
Cijena:  61,05 €459,98 kn
Popust:  38,05 € 286,69 kn (62%)
  
Vaša cijena:  23,00 €173,29 kn
 
 
 
Hrvatsko Zagorje; Crkva Marije Snježne u Belcu
 
Hrvatsko Zagorje; Crkva Marije Snježne u Belcu

HRVATSKO ZAGORJE - UMJETNOST • ARHITEKTURA • KRAJOLICI

Za Hrvatsko zagorje jedni kažu da je „zeleno srce Hrvatske“, drugi da je „bajka na dlanu“, ali mi smo odlučili krenuti dalje, iza tih lijepih riječi i na licu mjesta „provjeriti“, iskusiti, vlastitim očima i ušima i nogama, što to Zagorje jest, u čemu je njegova posebnost, privlačnost i na koncu, ljepota. Rezultat tih nastojanja je i ova knjiga koju vam dobrohotno nudimo na uvid.

Hrvatsko zagorje je regija koja posjeduje bitna svojstva regionalnog. Blizak nam je niz asocijacija uz spomen Zagorja: brežuljkast krajolik s vinogradima, barokne crkvice s lukovičastim kupolama na zvonicima, raštrkana sela do kojih vode zavojite cestice, krajolik koji zasjenjuju Ivančica i Medvednica, zagorski ‘cug’, kleti, sve se to lako asocira s ovom regijom. Sve to održava svijest o Zagorju kao regiji, prepoznatljivom prostoru s karakterom, karakterističnim krajolikom, poviješću i specifičnom baštinom.

Knjiga je podijeljena na poglavlja koja pokrivaju manja područja regije. Kroz svako se poglavlje provlači osnovni motiv poput toka neke od zagorskih rijeka, Krapinčice, Sutle, Bednje, ili lepoglavskih pavlina, Veronike Desinićke, ili bajkovitog Ivana Rabuzina. Pojedina poglavlja se čitaju u dahu jer su znanstvene činjenice i složeni povijesni zapleti izneseni razumljivim i čitkim stilom. Fotografije koje prate tekst donose najatraktivnije poglede na spomenike, krajolike, vizure gradova, sve protkane osobnim fotografovim stilom, budeći u čitaocu želju da i osobno doživi opisane i prikazane ljepote.

Remek-djelo barokne umjetnosti – Crkva Marije Snježne u Belcu
A Masterpiece of Baroque Art – Mary of the Snow Church in Belec

Dvojezično hrvatsko-englesko izdanje

Knjiga o remek-djelu hrvatskog baroka, o crkvi sv. Marije Snježne u Belcu, uz poglavlja Predaja o čudu Majke Božje Snježne i Bogorodica u pobožnosti hrvatskog naroda, prikazuje umjetničke i arhitekturne značajke eksterijera i interijera crkve Marije Snježne. Autor teksta, povjesničar umjetnosti dr. sc. Zdenko Balog, uz povijesno umjetnički pedantne opise obilježja interijera, donosi i lucidne interpretacije baroknog kiparsta i zidnog fresko slikarstva same crkve. Crkvu sagledava u okružju barokne sakralne umjetnosti sjeverozapadne Hrvatske. U poglavljima Odjeci europskog baroka u Hrvatskoj i Barokna stoljeća u Hrvatskoj, razmatrani su utjecaji europskog baroka i različiti oblici asimilacije baroka na tlu Hrvatske. To je proces kojim se novi sadržaji i elementi stila prilagođuju i pridružuju starijem ili zatečenom sadržaju, a u tom procesu prilagodbe često se stvaraju nova i autentična obilježja kao specifikum hrvatskog baroka. Mnoštvo prekrasnih fotografija odslikava sav sjaj baroknih oltara i impresivne freske Ivana Krstritelja Rangera kojima je oslikan svaki centimetar crkve.

Pošalji upit za knjigu:
Hrvatsko Zagorje; Crkva Marije Snježne u Belcu

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Hrvatsko Zagorje; Crkva Marije Snježne u Belcu

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!
 
Zlatno doba Dubrovnika XV. i XVI stoljeće
 
 
30,00 €226,04 kn
27,00 €203,43 kn
popust
 
10 %
Zadar
 
 
31,85 €239,97 kn
12,00 €90,41 kn
popust
 
62 %
Wien und Umgebung / Vienne instantanee / Vienna through a camera.
 
 
 
22,43 €169,00 kn
Vojska od terakote: vojnici iz drevne Kine
 
 
 
13,14 €99,00 kn
Viški spomenici
 
 
 
21,10 €158,98 kn