Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Hrvatsko zagorje i Međimurje, komplet u 2 knjige

Autor:Dragutin feletar, Zdenko Balog, Nikola Žulj
Izdavač:Izdavačka kuća Veda
  • Križevci
  
Format:23,5 x 28,5
Uvez:Tvrdi
Broj stranica:    224
Godina izdanja:    2019
Drugi autori/prevoditelji:    Tekst Zagorje Zdenko Balog, tekst Međimurje Dragutin Feletar, fotografije Nikola Žulj
Ilustracije:    Bogato ilustirano kolor fotografijama
Napomena:    Srebrotisak na koricama Zagorje i ovitak na koricama Međimurje
 

 
Cijena:  55,74 €419,97 kn
Popust:  30,74 € 231,61 kn (55%)
  
Vaša cijena:  25,00 €188,36 kn
 
 
 
Hrvatsko zagorje i Međimurje, komplet u 2 knjige
 
Hrvatsko zagorje i Međimurje, komplet u 2 knjige

HRVATSKO ZAGORJE - UMJETNOST • ARHITEKTURA • KRAJOLICI

Za Hrvatsko zagorje jedni kažu da je „zeleno srce Hrvatske“, drugi da je „bajka na dlanu“, ali mi smo odlučili krenuti dalje, iza tih lijepih riječi i na licu mjesta „provjeriti“, iskusiti, vlastitim očima i ušima i nogama, što to Zagorje jest, u čemu je njegova posebnost, privlačnost i na koncu, ljepota. Rezultat tih nastojanja je i ova knjiga koju vam dobrohotno nudimo na uvid.

Hrvatsko zagorje je regija koja posjeduje bitna svojstva regionalnog. Blizak nam je niz asocijacija uz spomen Zagorja: brežuljkast krajolik s vinogradima, barokne crkvice s lukovičastim kupolama na zvonicima, raštrkana sela do kojih vode zavojite cestice, krajolik koji zasjenjuju Ivančica i Medvednica, zagorski ‘cug’, kleti, sve se to lako asocira s ovom regijom. Sve to održava svijest o Zagorju kao regiji, prepoznatljivom prostoru s karakterom, karakterističnim krajolikom, poviješću i specifičnom baštinom.

Knjiga je podijeljena na poglavlja koja pokrivaju manja područja regije. Kroz svako se poglavlje provlači osnovni motiv poput toka neke od zagorskih rijeka, Krapinčice, Sutle, Bednje, ili lepoglavskih pavlina, Veronike Desinićke, ili bajkovitog Ivana Rabuzina. Pojedina poglavlja se čitaju u dahu jer su znanstvene činjenice i složeni povijesni zapleti izneseni razumljivim i čitkim stilom. Fotografije koje prate tekst donose najatraktivnije poglede na spomenike, krajolike, vizure gradova, sve protkane osobnim fotografovim stilom, budeći u čitaocu želju da i osobno doživi opisane i prikazane ljepote.

Zagorje se suvremenim brzim prometnicama prolazi u roku od sat ili dva. Suvremene nam komunikacije omogućavaju da odaberemo cilj, do njega dođemo veoma brzo te se vratimo odakle smo krenuli, a da nas ništa između ne usporava. Sve što je izvan dosega brzih prometnica manje nas zanima. Štoviše, čak ni ne trebamo napustiti udobnost doma, dovoljno je malo ‘guglati’ i začas nas zapljusnu stotine fotografija kao odgovor na upit. Ipak, možemo se upitati, je li baš to ono što želimo? Nismo svjesni da gledamo tuđim očima, da se sami odričemo onog neposrednog doticaja s regijom, onog primarnoga i intimnog odnosa koji postaje iskustvom našega života.

Želimo li Zagorje doživjeti kao regiju, na način kako to sugeriramo ovom knjigom, želimo li doći i do lokaliteta vidljivih samo na karti većeg mjerila, morat ćemo tu i tamo skrenuti na cesticu tek nešto širu od našeg automobila, morat ćemo (srećom rijetko) koji kilometar proći i prašnjavim putom, voziti malo sporije, zastati da bismo uživali u krajolicima, među mještanima potražiti mežnara (zvonara) da nam otključa crkvu, doživjeti različita godišnja doba i različita doba dana. Tek tada upoznat ćemo regiju koja, kako uvodno napomenusmo, predstavlja brdovito, zeleno srce Hrvatske. A kad je upoznamo, zavoljet ćemo je.

 

MEĐIMURJE - HORTUS CROATIAE

Ova fotomonografija Međimurja rađena je na način kao što se obrađuje vinograd s plemenitim sortama vinove loze: s naklonošću i brižno, s pažnjom i ljubavlju. Zato se nadamo, da će vam plod ovoga truda pružiti užitak koji je nama pružao rad na ovoj knjizi. U svom jezičnom sloju knjiga je nastala sažimanjem i odabirom ključnih činjenica koje akademik Feletar, sentimentalno vezan za Međimurje ali i njegov vrstan poznavalac, niže začuđujućom lakoćom u jednom tečnom i živopisnom tekstualnom tkanju.
U svom vizualnom sloju knjiga obiluje fotografijama koje svojom neposrednošću i dojmljivošću odaju oči zaljubljenika u međimurski pejsaž i ljude Međimurja, u njihovu materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu. Bez pretjerivanja se može reći: ovo je knjiga koja ima dušu.

Sadržaj:

Sentimentalno putovanje Međimurjem – umjesto predgovora
Međimurje – zemlja i ljudi
Mistično međimursko srednjovjekovlje
Insula Zeriniana
Doba Althana i Feštetića, vojna bana Jelačića 1848. i oslobođenje Međimurja 1918. godine
Ponositi meštri ceški i stara dravsko-murska zanimanja
Sakralna i profana graditeljska baština
Poticaji bogate nematerijalne baštine
Međimurje – privlačan kraj za turizam
Osnovna literatura (uži izbor)

Pošalji upit za knjigu:
Hrvatsko zagorje i Međimurje, komplet u 2 knjige

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Hrvatsko zagorje i Međimurje, komplet u 2 knjige

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!
 
Zvijezda mora
 
Niko Luković
 
 
17,12 €128,99 kn
Zlatno doba Dubrovnika XV. i XVI stoljeće
 
 
30,00 €226,04 kn
27,00 €203,43 kn
popust
 
10 %
Zagrebački Gornji grad nekad i sad
 
 
 
15,93 €120,02 kn
Zagreb moj grad
 
 
 
23,23 €175,03 kn
Zadar - fotomonografija
 
 
 
17,00 €128,09 kn