Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Izabrana djela A G Matoš

  
Autor:Antun Gustav Matoš
Izdavač:Školska knjiga
  • Zagreb
  
Format:21
Uvez:meki
Broj stranica:    346
Godina izdanja:    1977
Drugi autori/prevoditelji:    priredio Branimir Donat
 
 
Cijena: 9,95 €74,97 kn
  
 
 
 
Izabrana djela A G Matoš
 
Izabrana djela A G Matoš

U nacionalnoj književnoj historiografiji ime Antuna Gustava Matoša (1873. - 1914.) ima ključno značenje. Najistaknutiji naš modernist – pjesnik, novelist, putopisac, esejist, kritičar, polemičar i feljtonist – za relativno kratkog života obilježio je književnu atmosferu svoga doba, stekao brojne sljedbenike i bitno utjecao ne samo na književno-kulturnu, pa i političku sliku svoga doba, već i na njezin daljnji smjer. Zauzevši središnje mjesto u nacionalnom književnom kanonu, postao je nezaobilazan dio mišljenja o modernoj hrvatskoj kulturi. U putopisnoj prozi Matoš je jedan od naših najvećih inovatora. Motiv pejzaža, ne samo kao dio pripovjedne cjeline, nego i kao samostalna tema, novost je koju Matoš, povodeći se za Barresom, uvodi u hrvatsko prozno stvaralaštvo. Njegov pejsaž ne zaustavlja se samo na izvanjskoj slici, on uključuje aktivno svojeg autora: ne samo po lirskoj intonaciji, po izrazu koji nosi osobnu notu i posebnom fokusu kroz koji autor sagledava taj pejzaž, nego naročito po tome što svaki pejzaž obilno razvija asocijacije za promišljanja posve različitih problema. Ta izrazito impresionistička crta, gdje pejzaž dobiva određenu funkciju da kao povod emocionalnom uzbuđenju razvije do maksimuma sposobnost iskričavih asocijacija - tipična je za Matoševe pejsaže gotovo u svim njegovim tekstovima. Posebno se to, dakako, očituje u brojnim njegovim putopisima u kojima je pejsaž isključiva tema: npr., u izvanrednome lirskom putopisu Oko Lobora.
Pošalji upit za knjigu:
Izabrana djela A G Matoš

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Izabrana djela A G Matoš

 
 
 

O autoru

Antun Gustav Matoš
13. lipnja 1873.Tovarnik - 17. ožujka 1914. u Zagreb

13. lipnja 1873. godine u Tovarniku u Srijemu rodio se Antun Gustav Matoš, jedan od najzanimljivijih književnika u novijoj povijesti hrvatske književnosti. Zbog očeva premještaja kao dvogodišnjak dolazi u Zagreb. Kasnije je sam zapisao da je Bunjevac podrijetlom, Srijemac rodom, a Zagrepčanin odgojem.

Pokušao je studij veterine u Beču, ali je ubrzo odustao. Učio je svirati violončelo i to će mu glazbeno obrazovanje pomoći da preživi prognaničke dane. Godine 1893. Matoš je unovačen, no u vojsci je izdržao tek nekoliko mjeseci. Pobjegao je, potom je uhićen u Mitrovici i zatočen u petrovaradinskoj tvrđavi, odakle je također uspio pobjeći. Sljedećih 13 godina živio je kao vojni bjegunac u Beogradu, Ženevi i Parizu. Godine 1908. konačno je amnestiran i vratio se u Zagreb. Ubrzo potom položio je ispite za učitelja Više pučke škole, no nikada nije imao stalni posao. Kao 40-godišnjak u Italiji pokušava liječiti rak grla i uha, na žalost bez uspjeha. Umro je 17. ožujka 1914. u Zagrebu.

Politički, Matoš je bio gorljivi pravaš, starčevićanac, intelektualac u kojega je nacionalna svijest bila snažna, i kada je živio izvan Hrvatske i kada je bio u domovini. Matoš se javio kao 19-godišnjak pripovjetkom "Moć savjesti", objavljenom u starom i uglednom "Vijencu". Težio je da ne bude samo pripovjedač u standardnom deskriptivnom smislu, nego kratak, humorističan, ciničan, ironičan i sarkastičan. Prve tri knjige njegove novelistike "Iverje", "Novo iverje" i "Umorne priče" izrasle su na društvenoj i političkoj pozadini događaja u Hrvatskoj. Najviši literarni domet ostvario je u pripovjetkama s motivom idealne ljubavi, kao esencijalne ljudske težnje, primjerice u "Balkonu" i "Cvijetu s raskršća". Kao samostalna književna tema u Matoša se javlja krajolik, ali kao povod dubokog, impresionističkog pjesničkog doživljaja.

Hrvatski jezik i hrvatski krajobraz tematska je okosnica i Matoševa pjesništva. Izdvoji li se kajkavska pjesma Hrastovački nokturno, vrijedna po tome što njome Matoš hrvatskoj književnoj tradiciji vraća zanemarenu dijalektalnu poeziju, kasno se javlja kao pjesnik, tek 1906.

Do kraja života napisao ih je samo 80-ak, a mnoge su antologijske. Baveći se hrvatskom domovinom žarom uskraćenog prognanika, ali i promišljenog rodoljuba, najdublje je u nacionalnu problematiku zahvatio u poemi "Mora". Matoš, boem i nesputani intelektualac, bez prestanka je u polemici, oporbi, kritik je oštra pera, katkad nepravedno strog, nekad neprimjerno blag.

No, kao što je težeći skladom i haramonijom pjesničkog jezika obogatio hrvatsku poeziju, tako je i u kritici, polemici, feljtonistici, pa i putopisnoj prozi "Naši ljudi i krajevi", "Vidici i putovi" - Matoš uveo visoka i stroga stilska mjerila.

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!
 
Zore i vihori
 
 
 
15,93 €120,02 kn
U registraturi
 
 
 
10,49 €79,04 kn
Suze sina razmetnoga. Dubravka
 
 
 
11,81 €88,98 kn
Slavonija, moja ljubav
 
 
 
6,64 €50,03 kn
Ruke
 
Ranko Marinković
 
 
7,96 €59,97 kn