Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Jantarni dalekozor - Treći dio seriala Njegova mračna građa

Autor:Philip Pullman
Izdavač:Lumen
  • Zagreb
  
Preveo:Ivan Ott
Format:23
Uvez:tvrdi s ovitkom
Broj stranica:    408
Godina izdanja:    2018
 

 
Cijena:  149,00 kn
Popust:  20,00 kn (13%)
  
Vaša cijena:  129,00 kn
 
 
 
Jantarni dalekozor
 
Jantarni dalekozor

Jantarni dalekozor dostojan je završetak veličanstvene trilogije za mlade (i odrasle) čitatelje Njegova mračna građa.

U ovom romanu glavna junakinja, dvanaestogodišnja djevojčica Lyra, dospijeva u dosad najtežu i najopasniju situaciju. Hrabra pobuna njezina oca lorda Asriela protiv Magisterija dovela je do najvećeg ratnog sukoba svih vremena, koji se razbuktao između paralelnih svjetova. Lyru i njezina prijatelja Willa u prethodnom su dijelu serijala spojile moći koje nadilaze njihove svjetove. Nakon što su postali iskreni prijatelji, a među njima se počela rađati i ljubav, Lyru je zatočila njezina zastrašujuća majka, gospođa Coulter. Sada se pokušavaju iznova pronaći. Kada im je to napokon i uspjelo, našli su se pred iskušenjem života jer jedino oni mogu zaustaviti rat i spasiti žive, ali i mrtve. Taj opasni zadatak traži žrtve, pa su Lyra i Will morali otputovati na mračno mjesto s kojeg se još nitko nikada nije vratio...

Jantarni dalekozor najintenzivniji je i najsloženiji roman trilogije. Klimaks je u njemu snažniji, radnja razvedena u još više slojeva, a i Pullman kao da ga je pisao s više žara. U ovom romanu čitatelji ponovno imaju priliku družiti se s nekim od likova iz prethodnih romana poput Pantalaimona ili Ioreka Byrnisona, kralja oklopljenih medvjeda. Mnoštvo događanja iznjedrilo je i nove nezaboravne likove, na primjer mulefe, bića slična slonovima, bahate patuljaste ratnike Galivespijane i druge.
Pullmanova je mašta u stvaranju paralelnih svjetova nenadmašna, njegovi su zapleti zamršeni, ali logični, a likovi plastični i, premda dolaze iz fantasy literature, veoma nalik na ljudska bića sa svim svojim manama i vrlinama, moralnim dvojbama i promjenama karaktera. I ovaj je roman, kao uostalom i cijela trilogija, spretno istkana, uzbudljiva, a istodobno poetska priča o nevjerojatnim avanturama u paralelnim svjetovima, od kojih su neki nalik na naš, drugi su prilično različiti, a treći dramatično drukčiji od našeg svijeta. U dubljim slojevima romana čitatelj će se suočiti s filozofskim pitanjima, prepoznati elemente mita, religijske teme i utjecaj kvantne fizike. Ni sam Pullman ne krije da je ishodište njegove ideje usidreno u Izgubljenom raju Johna Miltona, ali i u djelima Blakea, Swifta, Goethea, staronordijskim legendama i grčkoj tragediji. Iako su ga kritičari, smatrajući to komplimentom, uspoređivali primjerice s J. R. R. Tolkienom i C. S. Lewisom, Pullman odbacuje takve usporedbe.

Upravo u velikom finalu impresivne trilogije Pullman je s najviše jasnoće i strasti izložio svoju središnju filozofsku misao. Njegovi se likovi bore da u svojim svjetovima dokinu represiju autoriteta, oslobode se i dosegnu slobodu misli. Pullman vjeruje u slobodnu volju i snagu znanstvenog racionalizma te u svojim djelima dosljedno afirmira te ideje. Njegovi likovi Lyra i Will uspješno plove kroz fantastične pustolovine zahvaljujući tome što znaju što je istina i što je stvarno. Znanje, a ne sudbina kroji njihove živote i spašava svjetove.

Svi koji su voljeli Polarna svjetlost i Čudesni nož uživat će i u Jantarnom dalekozoru, strepit će i navijati za Lyru i Willa dok proživljavaju najčudesnije pustolovine i prelaze iz svijeta u svijet. Napeto, inventivno i zanimljivo štivo koje promiče vjeru u pozitivne vrijednosti!


"Majstorsko djelo! Knjiga je potvrda za Pullmanovo uvrštavanje u društvo C. S. Lewisa i Tolkiena."
- Smithsonian Magazine

"Ovo iznimno, višeslojno remek-djelo zaokupljat će još dugo maštu djece i odraslih i sadašnjih i budućih naraštaja."
- Daily Mail

"Will i Lyra, čije su sudbine spojile moći koje nadilaze njihove svjetove, nasilno su razdvojeni. No, moraju se pronaći jer ih očekuje najveći ratni sukob svih vremena – i putovanje na mračno mjesto s kojeg se još nikad nitko nije vratio..."
- Amazon UK


O autoru
Philip Pullman, punim imenom Philip Nicholas Pullman rođen je 19. listopada 1946. u Norwichu, Engleska. Svjetski je poznat autor romana za djecu i mladež, a najpoznatiji je po fantasy trilogiji Njegova mračna građa (1995. – 2000.). Njegovi su romani već dobili sve važnije nagrade za dječju prozu, a sad su se potvrdili i kao bestseleri za odrasle. Trilogija Njegova mračna građa 2003. godine popela se na treće mjesto u »Big Read«, BBC-ovu natjecanju za najčitaniju domaću knjigu, a 2005. je Pullman dobio i Nagradu Astrid Lindgren, najpoznatije svjetsko priznanje za dječju književnost. Oženjen je i otac dvoje djece. Živi u Oxfordu.
Više o piscu na: http://www.philip-pullman.com hisda,rkmaterials.com, Facebook profilu Philip Pullman i na twitteru@PhilipPullman.

Pošalji upit za knjigu:
Jantarni dalekozor

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Jantarni dalekozor

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!
 
Žuti neveni
 
 
 
40,00 kn
Žudnje i sjećanja
 
 
 
59,00 kn
Žudnja za životom
 
 
 
79,00 kn
Žudnja za ljubavlju. Rodoljublje
 
 
 
79,00 kn
Zov divljine /Jerry otočanin
 
 
 
49,00 kn