Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Jelena, žena koje nema

Autor:Ivo Andrić
Izdavač:Vuk Karađić
  • Beograd
  
Format:30
Uvez:tvrdi
Broj stranica:    170
Godina izdanja:    1980
 
 
Cijena: 19,91 €150,01 kn
  
 
Artikla trenutno nema na skladištu!
Pošaljite nam upit za knjigu
 
 
Jelena, žena koje nema
 
Jelena, žena koje nema

 Ivo Andrić je rođen 1892. godine u Travniku. Oženio se kasno, u 66. godini života, Milicom Babić. Ovo je njegova ljubavna priča. U Matici rođenih crkve Svetog Ivana Krstitelja u Travniku, pod rednim brojem 70, stoji da je 9. listopada 1892. godine rođen Ivan, sin Antuna Andrića, podvornika u pravosuđu i Katarine Andrić, rođene Pejić.

Budući nobelovac na svijet je stjecajem okolnosti došao u malom mjestu Dolac nedaleko od Travnika, dok mu je majka bila u gostima kod rodbine. Andrićevi roditelji Sarajlije, očeva obitelj desetljećima je bila vezana za ovaj grad u kojem se tradicionalno bavila zlatarskim zanatom.

Osim bavljenja istim poslom, članove obitelji Andrić vezivala zla kob tuberkuloze. Mnogi piščevi preci, uključujući i sve njegove stričeve, podlegli su joj u mladosti, a sam Andrić ostao je bez oca kao dvogodišnji dječak. Suočavajući se sa besparicom, Katarina je bila prisiljena svog jedinca dati na čuvanje muževoj sestri Ani Matkovšik u Višegrad. Bio je to grad koji će više nego ijedno drugo mjesto obilježiti Andrićevo stvaralaštvo...

Pošalji upit za knjigu:
Jelena, žena koje nema

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Jelena, žena koje nema

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!