Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Kratka rasprava o unutarnjem životu

Autor:Frederic Lenoir
Izdavač:Tim press
  • 0
  
Preveo:Divina Marion
ISBN:9789538075032
Format:20
Uvez:meki
Broj stranica:    173
Godina izdanja:    2015
 
 
Cijena: 13,27 €99,98 kn
  
 
Artikla trenutno nema na skladištu!
Pošaljite nam upit za knjigu
 
 
Kratka rasprava o unutarnjem životu
 
Kratka rasprava o unutarnjem životu

U izdanju TIM pressa objavljena je nova knjiga francuskog autora Frédérica Lenoira pod nazivom Kratka rasprava o unutarnjem životu.

"Od svih mojih knjiga o filozofiji i duhovnosti, ova je zasigurno najpristupačnija, ali vjerojatno i nakorisnija. Kroz nju ne pokušavam prenijeti teorijsko znanje, već praktično, koje je puno bitnije: kako živjeti dobar, sretan život u harmoniji sa samim sobom i s drugima. Što u ovoj knjizi jednostavnim riječima i primjerima iznosim, kao u razgovoru s prijateljem, je rezultat tridesetogodišnjeg istraživanja i eksperimenata. Moje svjedočenje ne bi imalo nikakve težine da nije potkrijepljeno filozofijom velikih mudraca koji su obilježili moj život: Buda, Konfucije, Sokrat, Aristotel, Epikur, Epiktet, Isus, Montaigne, Spinoza, Schopenhauer, Levinas i drugi.
Postojanje je činjenica, življenje je umjetnost. Bit je života put od neznanja k znanju, od straha k ljubavlju.
Dodat ću još nešto važno, nešto što u ovoj kratkoj  raspravi možda nisam dovoljno naglasio. Kao  što kaže Spinoza u Etici, u biti samoga života i bitka postoji duboka radost. Radost je tu, a mi moramo naučiti da je vidimo, prihvatimo, dopustimo joj da se pojavi. Psihološki ili filozofski rad pomaže u otklanjanju prepreka koje često sprečavaju naviranje radosti. Upravo zato što smo tu radost okusili, pa makar i samo na trenutak, istinski ćemo se uključiti u traganje za istinom, dobrotom, ljepotom. I upravo zato što ćemo je sve češće kušati, ovo će traganje za mudrošću i dalje rasti. Isto onako kao što učimo voljeti zato što smo okusili ljubav, tako ćemo, upravo zato što smo okusili blaženstvo, poželjeti napredovati  u kreposti. K odricanju vodi radost, a ne obratno."


Pitanja o životu i dobrom življenju intrigirala su filozofe i obične ljude oduvijek, a Lenoir u sažetom obliku pokazuje kakvi su sve odgovori u tom smislu davani kroz povijest, no istovremeno je originalan i u izboru tema i primjera, kao i u svojim interpretacijama misli drugih autora te u odmjerenom, ali snažnom isticanju vlastitih teza.
Utemeljenost u tradiciji filozofije i kulture s pogledom na naše "ovdje i sada" kod Lenoira dovodi do dvostrukog učinka: čitatelji će u kratkim cjelinama posvećenima pojedinim temama steći cjelovit i dubok uvid u određeni problem, a opet će biti zaintrigirani da istražuju dalje, jer Lenoirova knjiga obiluje referencama na filozofe i mislioce od antike do danas, koji u autorovoj perspektivi postaju naši suvremenici.

Prof. dr. sc. Hrvoje Jurić


Ovom filozofskom raspravom Lenoir ne želi izlagati nikakvu teoriju, nego temeljem vlastitoga 30-godišnjeg istraživanja i iskustva i iskustva svjetskih mudraca govoriti o vrijednosti života, povjerenju, vjeri, odgovornosti za vlastiti život, djelovanju i nedjelovanju, značenju tišine i meditacije u čovjekovu životu, o važnosti spoznavanja i moći razlučivanja, o potrebi upoznavanja samoga sebe, stjecanju kreposti i vlastitim postajanjem slobodnim, o ljubavi prema samome sebi kao i unutarnjem ozdravljenju, o zlatnome pravilu – čuvanju „zlatne sredine“, o ljubavi prema drugome, zatim o nenasilju i praštanju, o nedaćama koje čovjeka snalaze te o smrti i njenom prihvaćanju, o humoru i ljepoti.
Knjiga nudi model kako spoznati vrijednost vlastitoga života, kako se suočiti sa životnim hendikepima, prihvatiti ih i ići dalje, kako unatoč svim nedaćama koje nas prate biti sretan i zadovoljan, izgrađivati i voljeti sebe, ali i druge, biti prijatelj.

Prof. dr. sc. Ivan Markešić


Frédéric Lenoir (1962.) francuski je filozof, sociolog i povjesničar religija. Doktorirao je na Školi visokih studija društvenih znanosti (EHESS) i znanstveni je suradnik u Centru za interdisciplinarne religijske studije u Parizu. Od 2004. urednik je časopisa Le Monde des religions. Objavio je tridesetak knjiga koje su prevedene na više od dvadeset jezika. Najpoznatija su mu djela: Krist filozof (2007.), Kratka rasprava o povijesti religija (2008.), Kako je Isus postao Bog (2010.), Kratka rasprava o unutarnjem životu (2010.), Bog (2011.), Duša svijeta (2012.) i O sreći. Filozofsko putovanje (2013.).

Pošalji upit za knjigu:
Kratka rasprava o unutarnjem životu

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Kratka rasprava o unutarnjem životu

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!
 
Umijeće jednostavnosti
 
 
 
7,96 €59,97 kn
The New Psycho-Cybernetics
 
 
 
10,49 €79,04 kn
Statusna tjeskoba
 
Alain de Botton
 
 
11,81 €88,98 kn
Putevi nade
 
 
19,24 €144,96 kn
15,79 €118,97 kn
popust
 
18 %
Prezreni na svijetu
 
 
 
6,64 €50,03 kn