Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Križevački štatutu - Vinsko-pajdaške regule za sve domaće, društvene i pobratimske zabave i veselice. Sabrao i napisao kraj punog barila i lepe pajdašije Pajdaš Zvonko iz Vupoglave.

 
Izdavač:Općina Križevci
  • Križevci
  
Format:24
Uvez:meki
Broj stranica:    198
Godina izdanja:    1992
Napomena:    reprint izdanje iz 1910.g
 
 
Cijena: 79,00 kn10,49 EUR
  
 
 
 
Križevački štatutu
 
Križevački štatutu

Što su zapravo Križevački štatuti? Najkraći odgovor stoji u podnaslovu knjige Zvonimira Pužara: „Vinsko-pajdaške regule (pravila) za sve domaće, društvene, prijateljske i pobratimske zabave i veselice”. Ljude je oduvijek radovalo družiti se s iskrenim prijateljima, a u vinorodnim krajevima tradicionalno je tu radost uvijek dodatno poticala i čaša vina. S vremenom su takva društva u svom veselju pomalo stvorila pravila druženja „oko punoga stola i punoga peharca, a med prelubelni i preštimani pajdaši”, po šaljivom uzoru na „prave” zakone i državna tijela, a s namjerom da se, provodeći ih, još više raspolože, nasmiju i zabave. I u tome im je itekako uspjelo, tako da su u svoje vrijeme bili popularni u cijeloj sjeverozapadnoj Hrvatskoj te Sloveniji.

Od pamtivijeka je poznata velika gostoljubivost Hrvata spram svakog gosta koji dolazi s poštenim namjerama. Križevci, kao jedan od najstarijih gradova u sjevernom dijelu Hrvatske prednjače u tome, a o gostoljubivosti Križevčana se uvijek rado priča. Za proveseliti se, razbiti monotoniju svakodnevice - naš čovjek je lako znao naći povoda da to učini, ali je to uvijek bilo u društvu veselih prijatelja i na način da svakome ostane u sjećanju.

Pužarova knjiga donosi dvije verzije Štatuta u užem smislu (u smislu  zakonske zbirke odredbi – paragrafa), prvu kako ju je u Križevcima zabilježio poslanik društva Barilo, a drugu preuzetu iz tiskanog zagrebačko-osječkog izdanja iz 1910. godine.

Pošalji upit za knjigu:
Križevački štatutu

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Križevački štatutu

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!
 
Miško i Nevenka
 
 
 
80,00 kn10,62 EUR