Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Kuća lutaka

Autor:Yehiel De-Nura
Izdavač:Epoha
  • Zagreb
  
Preveo:Vjeko Dobrinčić
Format:21
Uvez:tvrdi s ovitkom
Broj stranica:    314
Godina izdanja:    1965
Drugi autori/prevoditelji:    Ka-Tzetnik 135633 ,Vjeko Dobrinčić
Napomena:    Knjiga je u odličnom stanju
 
 
Cijena: 11,81 €88,98 kn
  
 
Artikla trenutno nema na skladištu!
Pošaljite nam upit za knjigu
 
 
Kuća lutaka
 
Kuća lutaka

Kuća lutaka je knjiga Yehiel De-Nura, koji se dugi niz godina skrivao pod pseudonimom Ka-Tzetnik 135633. Riječ je o doživljajima mlade židovske djevojke, koja biva deportirana iz geta u logor rada i radosti, gdje ju zadesi sudbina da bude dodijeljena odijelu radosti, u kojem se zatvorenice prisiljene ispunjavati seksualne želje nacisitčkih vojnika. Ima nekoliko teorija čiji su to doživljaji, te se pretpostavlja da su to doživljaji kojima je svjedočila Ka-Tzetnikova mlađa sestra.
Sam pseudonim, Ka-Tzetnik, ima dublje značenje, te dolazi od kratice KZ (ka-zet) od njemačke rijeci Konzentrazionslager - Koncentracioni logor, dok je broj 135633 broj koji je Yehiel De-Nuru dodijeljen u logoru. Yehiel De-Nur je kao svjedok sudjelovao u suđenju Adolfu Eichmannu, te se na suđenju onesvjestio nakon opisa logora smrti Auschwitza kao "planete pepela". Kasnije je objasnio sto mu se u tom trenu dogodilo: "Uplašio sam se samog sebe...Ja sam u stanju uraditi što je on uradio... Ja sam kao on."
Kuća lutaka je iznimno teška priča, o beznađu i o sustavnom uništavanju svake ljudskosti u žrtvama, ali i u vladajućoj kasti, te je nevjerojatno vizualizirati i zamisliti doba i okolinu u kojoj se odvija. Priča plovi kroz tjeskobu koja prati svakog lika, i dovodi do klimaksa u krajnjim dogadajima, jer nema spasenja i nema sretnog kraja ni za koga. Kao  ostale knjige koje svjedoce o Holokaustu, ostavlja gorak okus i puno pitanja na koja se ne nalazi odgovor: kako se to moglo dogoditi? Tko je to dopustio? Sto je to sa nama ljudima...

Pošalji upit za knjigu:
Kuća lutaka

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Kuća lutaka

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!
 
Dnevnici iz Spandaua
 
 
 
17,25 €129,97 kn