Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Lea Deutsch: zagrebačka Anne Frank

Autor:Pavao Cindrić
Izdavač:Profil
  • Zagreb
  
Format:21
Uvez:meki
Broj stranica:    188
Godina izdanja:    2008
 

 
Cijena:  17,12 €128,99 kn
Popust:  1,33 € 10,02 kn (8%)
  
Vaša cijena:  15,79 €118,97 kn
 
 
 
Lea Deutsch: zagrebačka Anne Frank
 
Lea Deutsch: zagrebačka Anne Frank

Biografija slavne male glumice - "čuda od djeteta", koja je stradala u ustaškom holokaustu.

Lea Deutsch smatrana je između dva rata u Zagrebu glumačkim čudom od djeteta. Glumila je, pjevala i plesala u prepunim kazališnim kućama. Rođena je 18. ožujka 1927. u Zagrebu u uglednoj židovskoj obitelji. Od malena je pokazivala talent za glumu, ples i glazbu. Prvu je ulogu u zagrebačkom HNK odigrala 1932. s pet godina, a posljednju 1941., dvadesetak dana prije proglašenja NDH. U tih 10 godina odigrala je 17 uloga, a bila je tako popularna da su kazališta naručivala komade koji su bili posebno napisani za nju.

Bila je glumica zbog koje se odlazilo u kazalište, o kojoj su pisale sve zagrebačke novine, koja je često nastupala na radiju… Sve joj to nije pomoglo da preživi rat. Nisu pomogle ni intervencije njenih kazališnih prijatelja, ni židovski pokušaji da je se prebaci u Palestinu. Odmah nakon uspostave ustaške države djevojčica je izbačena iz kazališta, malo potom iz škole.

"Znala je nepomično sjediti na klupi preko puta kazališta u malenom kaputiću, uzorak riblja kost, sa žutom zvijezdom na rukavu i satima buljiti u tu zgradu u kojoj je nekada bila zvijezda, a sada nije mogla ni ući u zgradu", prisjetio se svoje kolegice nedavno u jednom intervjuu - Relja Bašić.

U pokušaju da kći spasi od logora, Leu je otac dao i pokrstiti, no nažalost u svibnju 1943. godine Lea Deutsch, njezina majka Ivka i brat Saša bivaju deportirani u  Auschwitz. Za šestodnevnog puta u stočnom vagonu vlaka bez vode i hrane od 75 zatočenika nije preživjelo njih 25. Među umrlima tijekom puta bila je i Lea Deutsch.

Lea je u trenutku smrti bila istih godina kao Anne Frank, a njena sudbina je, kao i Annina, postala simbol strašne tragedije židovskog naroda. (iz knjige)

AUTOR: Pavao Cindrić (Slavonski Brod 1929. - Zagreb, 1998.) završio je Glumačku školu u Novom Sadu, Višu pedagošku školu u Zagrebu te diplomirao na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1955. do 1980. godine radi u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu kao lektor u Drami i Operi te voditelj Arhiva. Godine 1980., kao književnik i publicist, prelazi u status slobodnog umjetnika i nastavlja se baviti pisanjem knjiga, publicističkim radom i stalni je suradnik Hrvatske televizije. Osim književnim radom bavio se i prevođenjem, uglavnom dramskih i opernih tekstova te pisanjem scenarija dokumentarnih filmova i dokumentarnih serija.

Bavio se ponajviše kazalištem, zagrebačkom kulturnom poviješću, filmom te biografijama hrvatskih kulturnih radnika i umjetnika.
Pavao Cindrić bio je član Hrvatskog društva književnika. Autor je više od 20 knjiga te brojnih članaka i feljtona u hrvatskim časopisima, dnevnim listovima i magazinima.

Pošalji upit za knjigu:
Lea Deutsch: zagrebačka Anne Frank

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Lea Deutsch: zagrebačka Anne Frank

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!
 
Iz Bosne Srebrene 1-5 (izabrani spisi bosanskih franjevaca)
 
 
 
89,00 €670,57 kn