Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Magija na hrvatskom povijesnom prostoru

Autor:Deniver Vukelić
Izdavač:Školska knjiga
  • Zagreb
  
ISBN:978-953-0-62025-4
Format:18x25 cm
Uvez:tvrdi
Broj stranica:    752
Godina izdanja:    2021
 

 
Cijena:  37,03 €279,00 kn
Popust:  2,65 € 19,97 kn (7%)
  
Vaša cijena:  34,38 €259,04 kn
 
 
 
Magija na hrvatskom povijesnom prostoru
 
Magija na hrvatskom povijesnom prostoru

Riječ je o intrigantnoj temi namijenjenoj širokom čitateljskom krugu, a odgovara na pitanja u kojoj su mjeri magijske predodžbe, prakse i vjerovanja utjecali i još uvijek utječu na ljudske živote, kulturu i svakidašnjicu. Drugim riječima, knjiga Magija na hrvatskome povijesnom prostoru drži pozornost čitatelja iskrenim i izravnim prijenosom znanja – o magiji.

Putovi kojima nas kroz ovu knjigu vodi autor dr. sc. Deniver Vukelić obilježeni su zadivljujućim antropološkim, etnografskim i etnološkim podatcima, uzbudljivim i manje poznatim povijesnim činjenicama, s daškom psihologijske i sociološke misli te pomno odabranim metodama prikaza uvijek zanimljive komparativne religije. Ili, kako piše u predgovoru knjige, autor je pokazao da ni na hrvatskome povijesnom prostoru nema velike razlike između divlje i pitome misli.

Knjigu otvara poglavlje pod naslovom Što je magija? jer da bismo čitajući mogli putovati kroz začuđujuće magijske sustave, upoznati razne magijske praktičare, razumjeti magijske prakse i, zapravo, magiju na bilo kojoj razini, autor nam na samom početku nudi definiciju pojma magija. Upućuje nas na to da se značenje onoga što nazivamo magijom mijenjalo tijekom ljudske povijesti i nudi uvid zašto se to događalo.
Drugi i glavni dio ove knjige nazvan je Magija na hrvatskome povijesnom prostoru, a sastoji se od četiri veća poglavlja u kojima čitatelji mogu pratiti mnogobrojne magijske fenomene i modele magijskog djelovanja i praksa od prapovijesti do današnjeg doba, a u posljednjem poglavlju čitatelje upoznaje s povijesnim i suvremenim utjecajima slobodnog zidarstva, magijskih sinkretističkih društava, sotonizma, neošamanizma, vještičarstva i Wicce te daje zanimljiv osvrt na masovne magijske popularne kulture 20. i 21. stoljeća.

I na kraju, ova nam knjiga ne približava samo znanstvenu, religijsku i magijsku misao istaknutih i cijenjenih povijesnih ličnosti nego i misao i prakse „malog, običnog” čovjeka. Upravo tu doživljavamo drukčije značenje „malog” čovjeka, spoznajemo njegovu snagu, domišljatost, postojanost i svrhovitost jer, kako je rekao popularni Robert Anson Heinlein:

Magija nije znanost, ona je zbirka načina kako činiti stvari – načina koji djeluju iako često ne znamo zašto. (preuzeto iz ŠK)

Pošalji upit za knjigu:
Magija na hrvatskom povijesnom prostoru

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Magija na hrvatskom povijesnom prostoru

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!