Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Nestanak javnog čovjeka

Autor:Richard Sennett
Izdavač:Naklada Jesenski i Turk
  • Zagreb
  
Preveo:Srđan Dvornik
ISBN:978-953-222-734-5
Format:23
Uvez:meki
Broj stranica:    448
Godina izdanja:    2015
 

 
Cijena:  22,43 €169,00 kn
Popust:  3,85 € 29,01 kn (17%)
  
Vaša cijena:  18,58 €139,99 kn
 
 
 
Nestanak javnog čovjeka
 
Nestanak javnog čovjeka

„Javni“ život nekoć je značio onaj ključni dio života izvan kruga obitelji i bliskih prijatelja. Emocionalno se povezati sa strancima na obostrano zadovoljstvo, a ipak ostati na distanci smatralo se načinom na koji ljudsko biće postaje društveno biće – civilizirano biće. Sennett pokazuje kako smo danas zakinuti za užitke te iščezle životne razmjene s našim sugrađanima; stranac postaje prijetećom pojavom; šutnja i promatranje postaju jedini način da se javnost, osobito život ulice, doživi i preživi; svatko vjeruje da ima pravo da ga se u javnosti pusti na miru. Tako postaje jasno da nam je zbog promjena u javnom životu stradao privatni život, u kojem ne uspijevamo razviti vlastitu ličnost: manjka nam lakoća, zaigranost, diskretnost koja bi nam omogućila realne i ugodne odnose s onima koje možda nikad nećemo intimno upoznati.

Richard Sennett (http://www.richardsennett.com) djeluje kao profesor sociologije na London School of Economics and Political Science, na Center for Humanistic Studies Sveučilišta New York, te kao ravnatelj komunikacijske mreže Theatrum Mundi.

U Nestanku javnog čovjeka efektno je sažet dobar dio suvremenih pokušaja da se politička dinamika razloži na (osobne) “elemente”, da se društvo tretira kao slučajnost, a dom kao hram (staroga i novog poretka), kao besprozorna monada. Sve ovo ostaje na djelu i mnogo nakon nastanka knjige, osnaženo tehnologijski uznapredovalim komunikacijama. Zato “nestanak javnoga čovjeka” nije (bio) tek dosjetljiv naslov, nego štoviše (ostaje) epohalnom dijagnozom.
-- Žarko Puhovski

Prijevod Nestanka javnog čovjeka objavljen je sada već davne 1989., no aktualniji je no ikad prije. Ako je Sennett minuciozno i sa spisateljskim darom – uvlačeći čitatelja u svjetove Balzaca i Diderota, ali i Dreyfusa i Nixona – analizirao smisao javnosti kroz domene kazališta i kavana, urbanizma i medija, onda je upravo današnja društvena situacija tzv. “tranzicijskih” država, uz nestanak javnih medija, zatvaranje kina, propast gradskih kavana, potpunu šopingizaciju gradova, itd., tragični nastavak ove Sennettove knjige.
-- Srećko Horvat

Izdanje sadrži i prvi cjeloviti hrvatski prijevod klasičnog članka Optužujem Emila Zole. Autor prijevoda je Goran Vujasinović.

Pošalji upit za knjigu:
Nestanak javnog čovjeka

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Nestanak javnog čovjeka

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!
 
Metodologija društvenih znanosti
 
 
 
13,27 €99,98 kn
Cris: Časopis Povijesnog društva Križevci (komplet)
 
 
139,36 €1050,01 kn
52,96 €399,03 kn
popust
 
62 %