Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Oblizeki - Moslavina za stolom

Autor:Božica Brkan
Izdavač:Acumen
  • Zagreb
  
ISBN:953-7430-00-6
Format:30
Uvez:tvrdi
Broj stranica:    319
Godina izdanja:    2006
Ilustracije:    ilustrirano
 

 
Cijena:  13,27 €99,98 kn
Popust:  1,32 € 9,95 kn (10%)
  
Vaša cijena:  11,95 €90,04 kn
 
Artikla trenutno nema na skladištu!
Pošaljite nam upit za knjigu
 
 
Oblizeki
 
Oblizeki

Oblizek. (320 str. doživljaja s više od 200 fotografija i oko 400 recepata)

Razmišljam, ima li toga u standardu? Onome književnom, hrvatskom? Nema. Nisam otkrila ni u jednome rječniku. Modernoj štokavici stoga velikodušno posuđujem staroverski, starinski kajkavski izraz, unatoč tome što će mi, kao onomad s Barbierivevim selenom, netko sigurno poslati srdačno pismo o tome kako ništa ne razumije pa ne može ni spremati.

Je li nužno mislim, baš spremati jelo po svakome mom receptu, je li nužno razumjeti riječ po riječ ili se jednostavno treba prepoustiti pomno odabranim oblizekima?

A kej je to?

Nekej fino. Nekej kej baš i ne moraš imeti, bez čega buš preživel, ali je tak lepo ak ga imaš. Nešto što je gotovo bolje ako za njim žudiš, nego ako ga imaš, ako ga imaš svaki dan. Rijetki si ga mogu priuštiti i kad nije basnoslovno skupi kavijar, jastog, idealno poželjno ostarjeli cognac, predikatno vino rijetkog i dobroga godišta… (Nastavak u knjizi)

Knjiga o oblizekima istinski je oblizek. Sadržava sjećanja, priče, objavljene novinske tekstove, stručne radove i projekcije, autoričine pjesme na moslavačkog kekavštini, rječnik odabranih i korištenih kajkavizama, iako nije kuharica oko 400 recepata što za čitanje a što za kuhanje, kartu Moslavine, fotografije dvadesetak ponajboljih hrvatskih majstora, mnoštvo doživljaja.

Okusni i mirisni biljeg zavičajnog Okešinca, piše prof. dr. Joža Skok, jezikoslovac i antologičar:

…treba posegnuti za tom knjigom da bismo upravo u duhi autoričinih jela upoznali sve ono što ta starinska kajkavska riječ izvorno znači. Prema našem starom i dragom pavlinu Belostencu ona je objašnjena kao vonj i miris, no taj joj autor navodi čak četrnaest njezinih mogučih varijanti značenja, među kojima je i duha dugovanja kuhanoga ili pečenoga. Ako i ne znamo točno gdje je autoričin mitski, zavičajni Okešinec, po toj duhi sigurno ćemo ga pronaći i uvjeriti se kako njegova starinska jela iz ove knjige uza svoju zavodljivu duhu imaju, zahvaljujući autorici knjige, i svoju prepoznatljivu dušu.Božica Brkan, utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga (i) o hrani (Oblizeki – Moslavina za stolom, Enciklopedija špeceraja) te petnaestak kuharica najnakladnijih u nas, a neke su prevedene i na više jezika (Hrvatska za stolom, Mediteran za stolom, Hrvatska jela na suvremeni način, Slastice u Hrvata, serijal Mala škola kuhanja itd.) i brojnih posebnih novinskih izdanja.

Pisala je i priloge za enciklopedije, scenarije (Vegetin TV-serijal Male tajne velikih majstora kuhinje) te organizirala ocjenjivanja hrane i pića, sajmove i festivale i sl. (Večernjakova Kulenijada, Proizvodi za Europu 92 na Zagrebačkom Velesajmu, Akademija zdravog življenja Electroluxa i Večernjeg lista, Zagrebački festival slastica, Festival slastica u Križu itd). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Članica je Društva hrvatskih književnika i Hrvatskoga novinarskog društva. Među osnivačima je Hrvatske udruge za zaštitu potrošača i Hrvatske udruge za odnose s javnošću. Predaje stilistiku u medijskoj komunkaciji na studiju komunikologije na Hrvatskim studijima.

Pošalji upit za knjigu:
Oblizeki

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Oblizeki

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!