Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Pjesme

  
Autor:Drago Ivanišević
Izdavač:Ex libris
  • Zagreb
  
ISBN:953-6310-07-4
Format:21 cm
Uvez:tvrdi
Broj stranica:    644
Godina izdanja:    2002
Ilustracije:    ilustr.
 
 
Cijena: 117,00 kn
  
 
Artikla trenutno nema na skladištu!
Pošaljite nam upit za knjigu
 
 
Pjesme
 
Pjesme

Izdavačka kuća iz Zagreba "Ex libris" objelodanila je pjesnički opus Drage Ivaniševića. U ovoj knjizi naslovljenoj "Pjesme" sabrane su sve autorove knjige pjesama, i to prema vremenu njihove prve objave. Knjiga u dodatku donosi kronologiju života Drage Ivaniševića, zatim bibliografiju izdanja njegovih djela te bibliografiju njegovih prijevoda stranih pisaca, a navedeni su i prijevodi Ivaniševićevih djela na strane jezike te imena prevoditelja. Pridodana je i važnija literatura o Dragi Ivaniševiću i rječnik, kao i popratna bilješka urednice izdanja Jelene Hekman. (AŽ)

Spajajući u svom opusu temeljne poetske odrednice cijeloga pjesničkog stoljeća, od impresionističko-simbolističke matrice A. G. Matoša i njegovih sljedbenika, pa sve do geometrije, apstrakcije, nadrealizma, hermetizma i ludističkih eskapada (od Ujevića do Slamniga), Quien je, u smislu studijskoga motrenja moderne hrvatske književnosti, napose njezina suvremena odvjetka, još uvijek neobrađen i slabo poznat pjesnik. A posebnosti njegova geometrizma, jezičnih igrarija i zvukovnih efekata, antologijska su ostvarenja suvremenoga hrvatskog pjesništva. Otvorenost Quienova opusa modernim tumačenjima i interpretaciji ne gubi na svojoj aktualnosti i izazovnosti, napose ne sada, kada se vrijednosti i spoznaje o dometima hrvatske književnosti u prošlom stoljeću pokušavaju što je moguće više usustaviti i načiniti bilanca stogodišnje energije i dinamizma u hrvatskome pjesništvu.

Drago Ivanišević (1907 - 1981), pjesnik, dramatičar, prevoditelj, urednik i slikar, pripada krugu najvećih imena hrvatske poezije u drugoj polovici 20. stoljeća. Angažiran pjesnik i humanist, čovjek eruptivne životne snage i široke kulture prožete mediteranskim duhom, stvorio je mnogobrojne antologijske stihove obilježene nadrealističkom i apokaliptičkom vizijom svijeta, jezičnim eksperimentima, začudnim analogijama i metaforama.

Napajajući se ekspresionizmom i europskom avangardnom poezijom, lucidno i skladno spajajući svoj nadrealistički slikarski i pjesnički svijet, opjevavajući slike iz djetinjstva na čakavštini te napose istinski živeći svoje pjesništvo, ovaj je pjesnik hrvatskoj književnoj baštini ostavio čitav niz upečatljivih i nezaobilaznih pjesničkih knjiga, koje su sada napokon sabrane u jednoj knjizi, i to prema vremenu njihove prve objave.

Prilozi: kronologija pjesnikova života, bibliografija, rječnik, popratni tekstovi i abecedno kazalo pjesama. Priredila Jelena Hekman.

"Za dobar dio stvaralaštva Drage Ivaniševića kazat ćemo kako je nastalo u nevremenu, u nespokojnim situacijama i nepovoljnim uvjetima između dva rata, za Drugoga svjetskog rata i u poratnim godinama obilježenima idejnim konfrotacijama i strepnjom od novih sukoba. S druge strane je neosporno da se on kao pjesnik razvijao u iznimno povlaštenim uvjetima, u prostorima i ambijentima što su pogodovali njegovu formiranju i pridonosili otvaranju širih civilizacijskih i estetičkih vidika. Jedno i drugo se logično očituje u njegovu pisanju, u egzistencijalnom svjedočenju i u lirskoj kristalizaciji, jer je poeziju i shvaćao kao mogućnost ostvarenja sublimiranog intimnog dnevnika."

Pošalji upit za knjigu:
Pjesme

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Pjesme

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!
 
Zlatna knjiga hrvatskog pjesništva od početaka do danas
 
 
 
180,00 kn
Zlatna knjiga hrvatskog pjesništva od početaka do danas
 
 
 
139,00 kn
Sabrana djela Vladimira Nazora 21 knjiga
 
Vladimir Nazor
 
 
520,00 kn
Pet stoljeća hrvatske književnosti: Miroslav Krleža
 
Miroslav Krleža
 
 
89,00 kn
Pet stoljeća hrvatske književnosti: Eugen Kumičić
 
Eugen Kumičić
 
 
59,00 kn