Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Povijest odijevanja na zapadu

Autor:John Peacock
Izdavač:Golden marketing - Tehnička knjiga
  • Zagreb
  
Preveo:Ana Rešetar
ISBN:978-953-212-321-0
Format:28
Uvez:tvrdi
Broj stranica:    224
Godina izdanja:    2003
Napomena:    Knjiga je u dobrom stanju.
 

 
Cijena:  210,00 kn
Popust:  31,00 kn (15%)
  
Vaša cijena:  179,00 kn
 
 
 
Povijest odijevanja na zapadu
 
Povijest odijevanja na zapadu

Ova povijest odijevanja pokriva otprilike četiri tisućljeća povijesti i nekoliko različitih kultura. Tijekom istraživanja i pri sastavljanju knjige cilj mi je bio stvoriti pristupačnu vizualnu kronologiju glavnih tokova razvoja odjeće na Zapadu. Zbog povijesne potpunosti, pregled započinje istočnim Sredozemljem i uključuje primjere iz egipatske i mezopolamske kulture, a u poglavljima o kasnomu devetnaestom i dvadesetom stoljeću pridodan je i materijal iz SAD-a.
Odjeća kroz stoljeća nije zamišljena kao akademska studija povijesti odijevanja na Zapadu. Sve u svemu, uglavnom nisam obuhvatio stilove odijevanja koji su proizašli iz narodnih nošnji, čak ni tamo gdje su elementi seljačke nošnje transformirani u Visoku modu, kao što je bio slučaj, primjerice, s raznim tipovima austrougarske dvorske odjeće koja je uključivala elemente narodne nošnje.
U nekoliko primjera pojednostavnio sam crteže kako bih pokazao razvoj nekih stilova. Ponegdje sam pomiješao elemente iz različitih izvora kako bih pokazao kompletan kostim.
Iako se ova povijest uglavnom bavi stilom odijevanja srednjeg i visokog sloja, za usporedbu su uključeni i neki prinijeli odjeće koju su nosili seljački/radnički slojevi.
Unutar tako velikoga vremenskog raspona očito su se morali pojaviti neki problemi s terminologijom i klasifikacijom. Izraze koji su arhaični, iako povijesno točni, i koji bi laika mogli zbuniti, nadomjestio sam modernim nazivima koje današnji čitatelj može lako razumjeti (to načelo zadržano je i u hrvatskom izdanju, nap. ur.). Premda sam itekako svjestan opasnosti koje sobom, nosi preveliko pojednostavnjenje, slijedio sam tu smjernicu osobito što se tiče boja, vrsta tkanine, donjih odjevnih predmeta i regionalnih ili nacionalnih varijacija istoga osnovnog tipa odjeće....

Pošalji upit za knjigu:
Povijest odijevanja na zapadu

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Povijest odijevanja na zapadu

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!