U knjizi je opisano četrdesetak pretežno čestih i jestivih gljiva. Namijenjena je gljivarima početnicima kojima će s jednostavnim i praktičnim opisima gljiva biti dobar vodič.
"Od velikog broja europskih vrsta gljiva samo je mali broj jestiv. Želja mi je ljubiteljima gljiva pružiti jednostavan i praktičan vodič s najznačajnijim uputama za branje i razlikovanje naših najpoznatijih gljiva kontinentalnih predjela Hrvatske.
Knjižica sadrži četrdesetak pretežno čestih i poznatih jestivih gljiva, a namijenjena je ponajprije gljivarima početnicima. To je samo mali dio jestivih vrsta koje nastavaju šumska i ostala staništa nizinskih, gorskih i planinskih dijelova Hrvatske.
Izbor i opis vrsta načinjen je prema osobnim kriterijima i prema osobnom poznavanju staništa te brojnih nalazišta uključenih vrsta.
U opisu su uzeta u obzir samo ona obilježja koja su vidljiva prostim okom i koja može utvrditi osoba bez posebnih znanja o ovom dijelu živog svijeta.
Boljem razlikovanju i prepoznavanju trebaju poslužiti i vlastite slike u boji.
Vrste su poredane abecednim redom njihovih znanstvenih naziva. Izbor narodnih imena načinjen je prema najvećoj učestalosti i upotrebi."
Jeste li znali da:
– da samo otrovne vrste mijenjaju boju mesa na presjeku,
– da otrovne vrste rastu na tlu i da takvih nema na drvetu,
– da je gljiva dobra za jelo ako se na plodištima vide tragovi grizenja raznih životinja,
– da se jestive vrste mogu razlikovati po ne suviše jarkim bojama klobuka, itd.
(autor)