Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Prosjak Luka. Prijan Lovro

Autor:August Šenoa
Izdavač:Jutarnji list
  • Zagreb
  
Format:21
Uvez:tvrdi
Broj stranica:    215
Godina izdanja:    2008
 
 
Cijena: 11,15 €84,01 kn
  
 
Artikla trenutno nema na skladištu!
Pošaljite nam upit za knjigu
 
 
Prosjak Luka. Prijan Lovro
 
Prosjak Luka. Prijan Lovro

Roman Prosjak Luka i pripovijest Prijan Lovro, iako dvije različite prozne vrste, donekle su slična djela, jer su im naslovni junaci (ili antijunaci) tragične osobe Šenoina vremena i tadašnjih društvenih prilika, i prosjak Luka i Lovro, svatko na svoj način, pokušavaju pobijediti nesretne okolnosti u kojima su se rođenjem našli, ali ne uspijevaju, pa bivaju slomljeni i poraženi. Oba su djela gotovo realistička i oba su utjecala na čitav niz hrvatskih realista i kasnijih pisaca koji su stvorili cijelu galeriju sličnih literarnih junaka.

Prosjak Luka je svakako najkompleksniji Šenoin lik. Prosjakov učitelj Mato otići se s ovoga svijeta i odnijeti sa sobom svoju mržnju, a Luka će doživjeti lom u svojoj duši, spoznat će da se htio iskopati iz zla i mržnje na pogrešan način i ta će mu spoznaja donijeti duševno pročišćenje i oslobođenje.
Šenoin prijatelj i junak Lovro nije prosječan čovjek, on je čovjek iznimnih sposobnosti i golema znanja i nadarenosti. On se ne miri s unaprijed zadanom životnom stazom, on se želi vinuti u visine, jer osjeća da je za to sposoban i po Božjem daru predodređen. Ali društvene okolnosti mu to ne omogućavaju, one ga sputavaju i ograničavaju, pa kad ih je pokušao nadvladati i kao Ikar poletjeti prema Suncu i zvijezdama, otopila su mu se krila i strmoglavio se u propast.

Pošalji upit za knjigu:
Prosjak Luka. Prijan Lovro

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Prosjak Luka. Prijan Lovro

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!
 
Zlatarovo zlato
 
 
 
10,49 €79,04 kn
Život ljudski
 
 
 
11,81 €88,98 kn
Zastave 1-5
 
 
 
44,99 €338,98 kn
Zastave 1-4
 
 
42,47 €319,99 kn
37,16 €279,98 kn
popust
 
13 %
Zapreke
 
 
 
9,16 €69,02 kn