Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Slavonski zlatovez

 
Autor:Janja Juzbašić
  
Preveo:Magdalena Lončarević
ISBN:978-953-7547-38-7
Format:26
Uvez:tvrdi
Broj stranica:    328
Godina izdanja:    2018
 
 
Cijena: 25,22 €190,02 kn
  
 
Artikla trenutno nema na skladištu!
Pošaljite nam upit za knjigu
 
 
Slavonski zlatovez
 
Slavonski zlatovez

Slavonski zlatovez autorice mr. sc. Janje Juzbašić, koja "među svojim koricama krije vrlo elaboriranu i sjajnim fotografijama popraćenu priču o najbogatijem i najskupocjenijem vezu u Slavoniji i šire." Autorica je na ovom vrijednom projektu neumorno radila desetak godina.

- Ova vezilačka vještina koja se smatra simbolom identiteta Slavonije proglašena je nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske rješenjem Ministarstva kulture, a sve u svrhu kontinuirane brige i potpore očuvanju ovog neprocjenjivog umijeća.

Slavonski zlatovez knjiga je koja predstavlja svojevrsnu enciklopediju znanja o tom skupocjenom vezu te ju sama autorica dijeli na nekoliko cjelina, tematski obrađujući zlatovez od početaka i prvih pojavnosti do današnjih dana i suvremenih uporaba. U pripremi materijala za knjigu obrađen je velik broj izvora, a ističu se predmeti iz muzejskih i privatnih zbirki te fotografije, arhivski izvori, terenska istraživanja te razgovori s kazivačima - piše Melita Nikolić o monografiji koja na 334. stranice donosi mnoštvo fotografija čiji je autor Zvonimir Tanocki.
- Prvi dio nastoji sjediniti spoznaje dobivene istraživanjem i prikazuje povijesni razvoj zlatoveza te moguće geografske i društvene veze i utjecaje koji su ostavili traga na umijeće ukrašavanja zlatovezom na području istočne Hrvatske. Slijede opisi i analize tekstilnih predmeta i dijelova narodne nošnje ukrašenih zlatovezom. U ovom dijelu knjige autorica daje pregled onoga što muzeji s područja istočne Hrvatske kriju u svojim fundusima. Treći dio knjige predstavlja zlatovez u modernijem i suvremenijem kontekstu pa tako autorica skreće pozornost na promjenu medija koji nosi zlatovez, s ustaljenog mjesta na narodnoj nošnji na uporabne predmete kao što su boce, čaše, kutije za nakit i slično, ali i na promjenu načina izvođenja zlatoveza, koji prelazi iz rukotvorne vještine u strojno vezenje koje je, u nekim slučajevima, izvedeno računalnim programima. Na kraju ove vrijedne i bogate monografije autorica je iznijela i pregled udruga samostalnih zlatovezilja i zlatovezaca te ukazala na dosadašnje aktivnosti i drugih aktera (udruga i kulturnih ustanova) u nastojanju očuvanja zlatoveza. (Glas Slavonije)

Pošalji upit za knjigu:
Slavonski zlatovez

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Slavonski zlatovez

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!
 
Viški spomenici
 
 
 
21,10 €158,98 kn
Loytre za ray nebefzki
 
 
 
9,16 €69,02 kn
Iz Istarske spomeničke baštine, 1.sv.
 
 
21,24 €160,03 kn
18,45 €139,01 kn
popust
 
13 %
Hrvati Boke Kotorske kroz povijest
 
 
30,66 €231,01 kn
29,07 €219,03 kn
popust
 
5 %