Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Spas Italije - Spašavanje nacionalnog blaga koje su oteli nacisti

Autor:Robert M. Edsel
Izdavač:Fraktura
  • Zagreb
  
Preveo:Saša Drach
Format:26
Uvez:tvrdi
Broj stranica:    424
Godina izdanja:    2015
 
 
Cijena: 139,00 kn
  
 
 
 
Spas Italije
 
Spas Italije

Spašavanje nacionalnog blaga koje su oteli nacisti. Od autora hita: "Odred za baštinu".

Proslavivši se "Odredom za baštinu", Robert M. Edsel u "Spasu Italije" na jednako uzbudljiv način iznosi povijest spašavanja talijanskoga umjetničkog blaga, koje je nakon kapitulacije Italije 1943. bilo ugroženo ne samo od ratnih razaranja već i od neviđene nacističke pljačke.

Gdje su završili Hitleru omiljeni Adam i Eva, kako je Leonardova Posljednja večera jedina ostala na zidu nakon izravnog pogotka, je li Michelangelova Davida spasila grobnica od cigle te što je Göring trebao dobiti za rođendanski poklon, samo su neke od napetih Edselovih istinitih priča o Italiji pod njemačkom okupacijom i savezničkom napredovanju prema sjeveru nakon toga.

Prateći svoje junake od Sjeverne Afrike do Firence i Pise, "Spas Italije" niže dosad nepoznate ratne epizode u kojima se glavni junaci bore da iz ruševina i ratnoga kaosa spase neka od najvažnijih umjetničkih djela u povijesti čovječanstva.

Robert M. Edsel rođen je 1958. u Oak Parku u Illinoisu, a odrastao je u Dallasu. Nakon uspješne karijere u tenisu i u naftnoj industriji, 1996. seli se u Europu te se počinje baviti sudbinom europske umjetničke baštine u vrijeme Drugoga svjetskog rata. Autor je knjiga "Spašavanje Da Vincija" (Rescuing da Vinci, 2006.) i "Odred za baštinu" (Monuments Men, 2009.; u hrvatskom prijevodu objavljen 2013.), na temelju koje je George Clooney snimio istoimeni film koji se počeo prikazivati 2014. "Spas Italije" (Saving Italy) njegova je treća knjiga, koja je objavljena 2013. te je dospjela na top-ljestvicu bestselera New York Timesa. Edsel je i koproducent nagrađenoga dokumentarnog filma Otmica Europe (The Rape of Europa) te osnivač i predsjednik Fondacije za očuvanje umjetnosti, neprofitne organizacije nagrađene medaljom National Humanities, najvišim američkim odličjem koje se dodjeljuje za djelovanje na području humanističkih znanosti. Primio je i odličje Texas Medal of Arts i President’s Call to Service, a nagradu Hope for Humanity uručio mu je Muzej Holokausta u Dallasu. Godine 2014. za svoja je dostignuća dobio nagradu američke Fondacije za nacionalne arhive.

Pošalji upit za knjigu:
Spas Italije

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Spas Italije

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!
 
Zavjesa
 
 
 
50,00 kn
Zašto te volim
 
 
79,00 kn
45,00 kn
popust
 
43 %
Zamka
 
 
 
55,00 kn
Zamka
 
 
 
59,00 kn
Zaljev tamnih voda
 
 
 
79,00 kn