Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Stari Zagreb, sv.2. - Kaptol i Donji grad

Autor:Dragutin Hirc
Izdavač:Matica hrvatska
  • Zagreb
  
ISBN:978-953-150-844-5
Format:24
Uvez:tvrdi
Broj stranica:    680
Godina izdanja:    2008
 

 
Cijena:  390,00 kn
Popust:  91,00 kn (23%)
  
Vaša cijena:  299,00 kn
 
 
 
Stari Zagreb, sv.2.
 
Stari Zagreb, sv.2.

Rukopis Stari Zagreb je zaista rezultat dugogodišnjih autorovih istra živanja, sabiranja povijesnog gradiva, zapisa o pojedinim zbivanjima, a mnogima je i sam prisustvovao. Doduše, za opise povijesnih događaja iz povijesne literature, koristio se tekstovima drugih autora, koje je znalački uklopio u svoje djelo. Vrlo često služio se tekstovima i bilješkama svoga suvremenika Ivana Krstitelja Tkalčića, zapravo tekstovi Povjestnih spomenika čine kostur njegovom tekstu obogaćujući sadržaje događajima iz svakodnevice Grada, informacijama iz dnevnoga tiska te zgodama koje su mu, po pamćenju, znali ispripovjediti njegovi suvremenici, stariji Zagrepčani.

Knjiga Stari Zagreb, autora Dragutina Hirca, je djelo koje se sastoji od niza kraćih i tematski zaokruženih cjelina koje opisuju ambijente, društvena i kulturna događanja, život i običaje poznatih ličnosti i brojnih građana staroga Zagreba, Gradeca, Kaptola i Donjega grada.
Dragutin Hirc (1853.-1921.), jedan je od naših najplodnijih i najpoznatijih prirodopisaca, učenjaka, florista, geografa i putopisaca.

Hirčev rukopis o Zagrebu je danas pohranjen u Državnom arhivu u Zagrebu u osobnom arhivskom fondu HR-DAZG-839 Hirc Dragutin, a nakon višegodišnjih autorovih bezuspješnih pokušaja da se objavi, priređivačkog posla se početkom 21. stoljeća prihvaća viši arhivist Mato Grabar te rukopis izlazi iz tiska 2008. godine, u izdanju Matice Hrvatske.

Prva knjiga donosi Hirčevi tekstovi o Gradecu i Griču, dok druga knjiga donosi tekstove o Kaptolu i Donjem gradu i članak Dragice Jerand objavljen 1944. u “Hrvatskom narodu”, koji donosi sve relevantne podatke o Hirčevu životu i djelu.

Pošalji upit za knjigu:
Stari Zagreb, sv.2.

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Stari Zagreb, sv.2.

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!
 
Iz Istarske spomeničke baštine, 1.sv.
 
 
160,00 kn
90,00 kn
popust
 
44 %