Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

U spomen A.H.H. - Dvojezično izdanje

Autor:Alfred Tennyson
Izdavač:Matica hrvatska
  • Zagreb
  
Preveo:Mate Maras
ISBN:Alfred Tennyson Engleski pjesnik (1809 -1892), uz Roberta Browninga tvorac najznačajnijega pjesničkog opusa viktorijanske kultu
Format:23
Uvez:tvrdi
Broj stranica:    375
Godina izdanja:    2019
Napomena:    Dvojezično izdanje: englesko-hrvatsko
 

 
Cijena:  140,00 kn
Popust:  11,00 kn (8%)
  
Vaša cijena:  129,00 kn
 
 
 
U spomen A.H.H.
 
U spomen A.H.H.

"Kad je godine 1850. engleski pjesnik Alfred Tennyson (1809-1892) objavio pjesme o prerano umrlom prijatelju Arthuru Hallamu (1811-1833) pod naslovom U spomen A. H. H. (In Memoriam A. H. H.), postigao je nezapam­ćen uspjeh kod kritičara i publike. Počео ih je pisati seda­mnaest godina prije toga, za sebe, u želji da se pomiri sa životnom tragedijom, i nije ih namjeravao objavljivati. Ali dok je tražio utjehu ispitujući značenje života i smrti, u njegovim „elegijama“, kako ih je nazivao, nizale su se ra­zličite teme kao posljedica dubokoga duhovnog iskustva i filozofskoga razmatranja odnosa između religije i znanosti, kreacionizma i evolucije, uma i podsvijesti, nostalgičnoga sjećanja i romantičnoga maštanja, umjetnosti i realnoga svijeta. Njegova se poezija dakle bavila svim nedoumicama i teškoćama doba u kojem je znanost sve više dovodila u pitanje ustanovljenu kršćansku vjeru i tradicionalne pret­postavke o čovjekovoj naravi i sudbini.

(…) In Memoriam je spjev od gotovo tri tisuće stihova na­pisanih u kiticama od četiri jambska osmerca, s rimama ABBA; dijeli se na 133 pjesme s nejednakim brojem strofa (uključujući Prolog i Epilog), i sve se mogu čitati zasebno, kao izražaj pjesnikovih različitih raspoloženja. A kada či­tamo In Memoriam kao cjelinu, možemo slijediti razvoj pjesnikove misli od bolnoga gubitka, preko traganja za nekom vrstom duhovnoga pouzdanja, do konačnoga nesi­gurnog, ali dubokog vjerovanja u postojanje Boga" (Mate Maras, iz predgovora).

Alfred Tennyson

Engleski pjesnik (1809 -1892), uz Roberta Browninga tvorac najznačajnijega pjesničkog opusa viktorijanske kulture

Pošalji upit za knjigu:
U spomen A.H.H.

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
U spomen A.H.H.

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!