Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Varaždinska županija

Autor:Zdenko Balog i Nikola Žulj
Izdavač:Izdavačka kuća Veda, Križevci
  • Križevci
  
ISBN:978-953-8299-01-8
Format:23,5 x 28,6 cm
Uvez:Tvrdi
Broj stranica:    112
Godina izdanja:    2021
Drugi autori/prevoditelji:    Zdenko Balog tekst, Nikola Žulj fotografije
Ilustracije:    Bogato ilustrirana kolornim i crno-bijelim fotografijama
 

 
Cijena:  27,87 €209,99 kn
Popust:  15,97 € 120,33 kn (57%)
  
Vaša cijena:  11,90 €89,66 kn
 
 
 
Varaždinska županija
 
Varaždinska županija

Knjiga kao putovanje

VARAŽDINSKA ŽUPANIJA


'Varaždinska županija' virtualni je depozitorij, kružno putovanje kroz prostor i vrijeme područja sjevera Hrvatske. Iako je kroz povijest županija mijenjala površinu i granice, današnje granice uvelike poštuju povijesne okolnosti. Porječjem rijeke Bednje, između dravskih ravnica i sjevernih obronaka Ivančice i Kalnika, nižu se gradići, ladanjski dvorci, barokne crkve i kapelice, idilični krajolici, isprepleteni legendama i poviješću.
Naše putovanje kroz prostor i vrijeme počet će kod izvora rijeke Bednje i 'bisera Hrvatskog zagorja', Draškovićevog Trakošćana. Nizvodno, upoznat ćemo lepoglavske pavline, najjači kulturni, umjetnički i prosvjetni centar kontinentalne Hrvatske kroz tri stoljeća. Sve do rimskih Varaždinskih toplica i boginje Minerve, Rabuzinovog zavičaja Novog Marofa, pa kroz ludbrešku Podravinu, gdje Bednja utječe u Dravu. Svaki dvorac i svaka crkva oživljeni su u tekstu autentičnom poviješću, koji nas uvodi u vrijeme ne tako dalekih predaka i njihovog života. Drugačiji pristup povijesti, koja nikako ne mora biti suhoparni zbir brojeva i činjenica, uvodi nas na Patačićeve pijanke sa njegovim 'pintašima', otvara intimna pisma grofice Drašković njenom mužu, slobodnom zidaru Ivanu VIII. Zajedno s Krčelićem i Oršićem, zavirujemo u težnje plemića skorojevića i njihovu želju da punim ustima gutaju raskoš 'Galantnog stoljeća'. Prošetat ćemo nestvarnim svijetom Rangerovih oslikanih sakralnih prostora, kroz koje lepršaju anđeli djevojačkih tijela, dok ih sa zemlje gledaju portretirani Rangerovi suvremenici, redovnici i kmetovi. Konačno, ali ne i manje atraktivno, uživat ćemo u krajolicima i malim isječcima prirode uhvaćenih okom kamere.

Monografija 'Varaždinska županija', originalnim pristupom i dokazanim referencama autorskog tandema, svakako će biti zanimljivo štivo, kako za poznavaoca građe, tako i za onoga koji se želi prvi puta upoznati s ovom bogatom i zanimljivom regijom.

Pošalji upit za knjigu:
Varaždinska županija

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Varaždinska županija

 
 
 

Slike

Knjiga kao putovanje kroz prostor i vrijeme

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!
 
Zvijezda mora
 
Niko Luković
 
 
17,12 €128,99 kn
Zlatno doba Dubrovnika XV. i XVI stoljeće
 
 
30,00 €226,04 kn
27,00 €203,43 kn
popust
 
10 %
Zagrebački Gornji grad nekad i sad
 
 
 
15,93 €120,02 kn
Zagreb moj grad
 
 
 
23,23 €175,03 kn
Zadar - fotomonografija
 
 
 
17,00 €128,09 kn