Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Varaždinska županija i Drugi Varaždin - komplet u dvije knjige

Autor:Zdenko Balog i Nikola Žulj
Izdavač:Izdavačka kuća Veda, Križevci
  • Križevci
  
ISBN:978-953-8299-03-2
Format:23,5 x 28,6 cm
Uvez:Tvrdi
Broj stranica:    224
Godina izdanja:    2021
Drugi autori/prevoditelji:    Zdeno Balog tekst, Nikola Žulj fotografije
Ilustracije:    Više od 200 kolornih i crno-bijelih fotografija
 

 
Cijena:  53,09 €400,01 kn
Popust:  32,09 € 241,78 kn (60%)
  
Vaša cijena:  21,00 €158,22 kn
 
 
 
Varaždinska županija i Drugi Varaždin - komplet u dvije knjige
 
Varaždinska županija i Drugi Varaždin - komplet u dvije knjige

'VARAŽDINSKA ŽUPANIJA' i 'DRUGI VARAŽDIN

U izdanju križevačkog nakladnika, Izdavačke kuće Veda d.o.o., upravo je izašla iz tiska monografija Varaždina i Varaždinske županije. Autorski tandem Nikola Žulj (fotografije) i Dr. sc. Zdenko Balog (tekst), ovaj puta se odlučio za jednu od kulturno najbogatijih hrvatskih županija, kao i za jedan od najljepših gradova cijele Hrvatske. Knjiga je zbog opsega građe i zbog raspodjele količine sadržaja podijeljena u dvije knjige (sveska):


VARAŽDINSKA ŽUPANIJA

'Varaždinska županija' virtualni je depozitorij, kružno putovanje kroz prostor i vrijeme područja sjevera Hrvatske. Iako je kroz povijest županija mijenjala površinu i granice, današnje granice uvelike poštuju povijesne okolnosti. Porječjem rijeke Bednje, između dravskih ravnica i sjevernih obronaka Ivančice i Kalnika, nižu se gradići, ladanjski dvorci, barokne crkve i kapelice, idilični krajolici, isprepleteni legendama i poviješću.
Naše putovanje kroz prostor i vrijeme počet će kod izvora rijeke Bednje i 'bisera Hrvatskog zagorja', Draškovićevog Trakošćana. Nizvodno, upoznat ćemo lepoglavske pavline, najjači kulturni, umjetnički i prosvjetni centar kontinentalne Hrvatske kroz tri stoljeća. Sve do rimskih Varaždinskih toplica i boginje Minerve, Rabuzinovog zavičaja Novog Marofa, pa kroz ludbrešku Podravinu, gdje Bednja utječe u Dravu. Svaki dvorac i svaka crkva oživljeni su u tekstu autentičnom poviješću, koji nas uvodi u vrijeme ne tako dalekih predaka i njihovog života. Drugačiji pristup povijesti, koja nikako ne mora biti suhoparni zbir brojeva i činjenica, uvodi nas na Patačićeve pijanke sa njegovim 'pintašima', otvara intimna pisma grofice Drašković njenom mužu, slobodnom zidaru Ivanu VIII. Zajedno s Krčelićem i Oršićem, zavirujemo u težnje plemića skorojevića i njihovu želju da punim ustima gutaju raskoš 'Galantnog stoljeća'. Prošetat ćemo nestvarnim svijetom Rangerovih oslikanih sakralnih prostora, kroz koje lepršaju anđeli djevojačkih tijela, dok ih sa zemlje gledaju portretirani Rangerovi suvremenici, redovnici i kmetovi. Konačno, ali ne i manje atraktivno, uživat ćemo u krajolicima i malim isječcima prirode uhvaćenih okom kamere.


DRUGI VARAŽDIN
Prva novija crno-bijela fotomonografija Varaždina (Black and White Photography)


'Drugi Varaždin' je knjiga koja dolazi dolazi nakon mnogih knjiga napisanih o ovom gradu, a koja nije niti jednoj od njih slična. Pristupom tzv. 'druge povijesti', iz sitnih krhotina stvarnog života Varaždinaca i mnogih drugih koji prolaze kroz ovaj grad, oživljava pred nama popularno brendirani 'Barokni Varaždin', ali viđen iz novih kutova, sa novim detaljima, uhvaćenim kadrovima prožimanja povijesti i suvremenosti. Prateći tekst, u duhu Matasovića, daje sasvim novo značenje ovoj sintagmi, ogoljujući bez ostatka sve vrline i poroke 'Galantnog stoljeća', ali i prethodnih vjekova. I konačno dinamične transformacije 'Dreifensterstadt'a u moderni Varaždin.
Svaki Varaždinac, ali i svaki putnik, kojega posao ili zadovoljstvo dovede u Varaždin, svaki posjetilac varaždinskih znamenitosti, manifestacija i predstava nosi u sebi neki svoj Varaždin. Percepcija Varaždina ne ograničava se samo na njih, svatko tko je čuo za Varaždin, kroz neki od stereotipa prepoznaje Varaždin kao 'grad baroka' ili samo malo podrobnije, 'baroknih večeri', 'mali Beč', grad nogometa i legendarnog Varteksa', Varteksa kao stoljetnog središta tekstilne industrije, najljepše groblje, grad u kojem je i smrt estetski doživljaj, a u novije vrijeme i grad Špancirfesta, grad anđela. Pomažu li nam svi ovi atributi da uronimo u ljepote ovog urbanog bisera ili nas samo sputavaju, navodeći nas da tražimo nešto određeno i previdimo ostalo?
Pristup u knjizi 'Drugi Varaždin' udaljava se od svakog stereotipa, nesputan pristupom studija i monografija koje poznajemo, nudi nam pogled na stvaran grad. Nisu preskočeni detalji kako bi se doprlo do nekog od 'šlagvorta', nema hijerarhije motiva i povijesnih događaja. U istoj su ravni kraljevske diplome, matične knjige i privatne korespondencije, s ciljem kako što neposrednije upoznati naše pretke, njihov život i njihovu težnju ka boljem i ljepšem. Fotografski materijal vodi nas u šetnje gradom, kojima nije cilj pretrčavanje od znamenitosti do znamenitosti rutinom turističkog obilaska. Otvoreno, s užitkom promatrača neopterećenog naslagama mnogostoljetne povijesti, dozvoljavajući da Grad predstavlja sam sebe kroz šetnje koje mogu biti i vaše, kako biste i sami poželjeli doživjeti grad. Intiman ugođaj ovih fotografskih obilazaka grada naglašen je crnobijelom fotografijom, što do izražaja dovodi detalj.
Monografija 'Varaždinska županija' i 'Drugi Varaždin', originalnim pristupom i dokazanim referencama autorskog tandema, svakako će biti zanimljivo štivo, kako za poznavaoca građe, tako i za onoga koji se želi prvi puta upoznati s ovom bogatom i zanimljivom regijom.

Sadržaj:

Devet stoljeća Varaždinske županije
Rijekom Bednjom od Trakošćana do Malog Bukovca – gradovi i naselja Varaždinske županije
Seljak na ispovijedi – slikarstvo Ivana Rangera u Varaždinskoj županiji

Gotička kula – Varaždin od srednjeg do ranog novog vijeka
‘Galantno stoljeće’ – dvojbeni sjaj 18. stoljeća
“Neće Varaždin vazda ostati ‘Dreifensterstadt’!” – transformacija grada kroz 19. stoljeće
Prošlost u suvremenosti – grad u kojem spavaju anđeli

Pošalji upit za knjigu:
Varaždinska županija i Drugi Varaždin - komplet u dvije knjige

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Varaždinska županija i Drugi Varaždin - komplet u dvije knjige

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!
 
Zvijezda mora
 
Niko Luković
 
 
17,12 €128,99 kn
Zlatno doba Dubrovnika XV. i XVI stoljeće
 
 
30,00 €226,04 kn
27,00 €203,43 kn
popust
 
10 %
Zagrebački Gornji grad nekad i sad
 
 
 
15,93 €120,02 kn
Zagreb moj grad
 
 
 
23,23 €175,03 kn
Zadar - fotomonografija
 
 
 
17,00 €128,09 kn