Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Viški facendijer - Stil, leksik, svijet facende otoka Visa dvadesetoga stoljeća

Autor:Joško Božanić
Izdavač:Književni krug
  • Split
  
ISBN:978-953-163-400-7
Format:24
Uvez:tvrdi
Broj stranica:    860
Godina izdanja:    2015
 

 
Cijena:  250,00 kn
Popust:  40,00 kn (16%)
  
Vaša cijena:  210,00 kn
 
Artikla trenutno nema na skladištu!
Pošaljite nam upit za knjigu
 
 
Viški facendijer
 
Viški facendijer

VIŠKI FACENDIJER, kapitalno djelo najboljeg znalca kolektivne memorije otoka Visa i njegova jezika – sveučilišnog profesora i istaknutog književnika Joška Božanića, jedinstveno je djelo u hrvatskoj dijalektologiji i dijalektalnoj književnosti, na 700 stranica književnog i analitičkog teksta s rječnikom koji obuhvaća preko dvije tisuće riječi s ingenioznim interpretacijama i objašnjenjima svake jezične potankosti izvornog teksta bilježenog na otoku Visu u rasponu od pedeset godina.
Riječ je o znanstvenoj monografiji s antologijom sto i jedne facende otoka Visa koje autor interpretira na način da otkriva stilističke, naratološke, sociološke i kulturnoantropološke aspekte viške usmene priče - facende. Facenda je usmena, nefikcionalna, humoristička usmena priča karakteristična za mediteranski kulturni krug koja nastaje u trenucima relaksacije, druženja ljudi za stolom, na trgu, na rivi kao neki oblik uličnog teatra jer te priče imaju mnoge dramske elemente s dijalozima oživljenim retoričkim umijećem pripovjedača. Sve su priče na autentičnim viškim govorima popraćene tumačem riječi i objašnjenjima značenja, uz iznimno bogat Glosar koji obuhvaća oko 2000 riječi, a svi su dijalektalni tekstovi pomno akcentuirani tako da je trajno sačuvan izgovor viških govora.
Facende objavljene u ovoj knjizi bilježene su u vremenskom rasponu od pola stoljeća. Prva facenda zabilježena je u Visu 1962, a posljednje pred nekoliko godina. Božanićeva antologija od sto i jedne facende rezultat je selekcije između nekoliko stotina facendi koje je autor magnetofonom bilježio desetljećima. Kriterij izbora bila je u prvom redu literarna vrijednost tih usmenih priča. Tako je nastala antologija viške humoristične priče visoke literarne vrijednosti koja kao cjelina otkriva duh otočkog svijeta – njegovu sklonost komičnom kao modusu doživljavanja životne svakodnevice i načinu opstanka često i u teškim životnim okolnostima koje je valjalo prevladati smijehom.
Posebnu vrijednost ovog izdanja čini CD koji je priložen u knjigu, a na kojem je snimljeno 12 facendi u interpretaciji Joška Božanića na izvornom viškom govoru.

Pošalji upit za knjigu:
Viški facendijer

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Viški facendijer

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!