Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Zvončari i njihovi odjeci

Autor:Lidija Nikočević
Izdavač:Naklada Kvarner - Institut za etnologiju i folkloristiku - Etnografski muzej Istre
  • Novi Vinodolski
  
ISBN:978-953-7773-26-27
Format:24
Uvez:tvrdi
Broj stranica:    376
Godina izdanja:    2014
 

 
Cijena:  250,00 kn
Popust:  40,00 kn (16%)
  
Vaša cijena:  210,00 kn
 
Artikla trenutno nema na skladištu!
Pošaljite nam upit za knjigu
 
 
Zvončari i njihovi odjeci
 
Zvončari i njihovi odjeci

Danas, u vijeme brzih, snažnih i nerijetko zastrašujućih promjena, mnoge lokalne zajednice strahuju da će njihov kulturni identitet iščeznuti. Neke od njih posežu za prošlošću i starim tradicijama da bi pronašle motive koje potom interpretiraju i naglašavaju. Na području općina Matulji i Viškovo (koje pripada kulturnom prostoru Kastavštine), upravoputem pokladnih praksi, napose zvončara, u nekoliko tjedana tijekom pusta, lokalne zajednice okreću se same sebi i jačaju unutarnje veze. Istovremeno, tako preispituju i reguliraju svoj odnos sa susjedima, novodoseljenim stanovništvom i središtima moći.

Pa ipak, što to mlade muškarce danas motivira da na sebe stavljaju ovčju kožu i teška zvona te potom koračaju više kilometara u iscrpljujućim ophodima?

Ova knjiga nsatoji dati odgovor na to pitanje, kao i na mnoga druga; zašto su se pokladni običaji zadržali, dok su mnogi drugi običaji odumrli ili se sveli tek na naznake nekadašnjih praksi? Što se događa kada muškarci na sebe stave ovčju kožu i zvona, kako na individualnoj, tako i na grupnoj razini? Zašto je običaj nošenja zvona, koji je sredinom 20. stoljeća imao ujednačeniju funkciju na širem području, zadobio različita značenja? Što je razlog tome da se i dalje stvaraju nove grupe zvončara? Što se mijenja zahvaljujući činjenici da su zvončari uvršteni na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva?

Štoviše, ovo je knjiga o temi koja uvelike inspirira lokalno stanovništvo zaleđa Opatije i Rijeke zato što je usko vezana uz pojam identiteta, kontinuiteta, zavičaja, ponosa, moći, muškosti, druženja i ushita.

Pošalji upit za knjigu:
Zvončari i njihovi odjeci

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Zvončari i njihovi odjeci

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!
 
Đurđanci kod Đakova
 
Tomo Šalić
 
 
160,00 kn
Zapevala tičica pisana
 
Stipo Bilićć
 
 
120,00 kn
Viški spomenici
 
 
 
159,00 kn
U potrazi za izgubljenim mediteranom
 
 
 
99,00 kn
Stari Zagreb, sv.2.
 
 
390,00 kn
299,00 kn
popust
 
23 %