Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Ekspedicija Kon-Tiki - na splavi preko Tihog oceana

Autor:Thor Heyerdahl
Izdavač:Slobodna Dalmacija
  • Split
  
Format:20
Uvez:meki
Broj stranica:    304
Godina izdanja:    2005
 
 
Cijena: 10,49 €79,04 kn
  
 
Artikla trenutno nema na skladištu!
Pošaljite nam upit za knjigu
 
 
Ekspedicija Kon-Tiki
 
Ekspedicija Kon-Tiki

Kon-Tiki je splav na kojoj je norveški istraživač i pisac Thor Heyerdahl 1947. zaplovio u ekspediciju na Tihi ocean. Dobila je ime po bogu sunca Inka Viracochi, koji se navodno nekad nazivao “Kon-Tiki”. Kon-Tiki je također ime popularne knjige koju je Heyerdahl napisao o svojim pustolovinama.

Heyerdahl je tvrdio da su južnoamerički narodi naselili Polineziju u južnom Pacifiku u pretkolumbovska vremena. Organizirao je ekspediciju Kon-Tiki da bi pokazao kako je bilo tehnički moguće preploviti Tihi ocean isključivo uz pomoć materijala i tehnologije iz tog doba.

Heyerdahl i njegovi pomoćnici otišli su u Peru, gdje su pomoću stabala i drugih lokalnih materijala izgradili splav od drveta balsa na domorodački način prema crtežima španjolskih konkvistadora. Zajedno s petoricom ljudi Heyerdahl je na toj splavi plovio 101 dan i prešao 7.000 kilometara po Tihom oceanu dok se nije razbio na grebenu otoka Raroia u otočju Tuamotu 7. kolovoza 1947. Jedini moderni komad opreme na splavi bio je radio-aparat.

Knjiga o o jednoj od najluđih morskih pustolovina s prve polovice 20 stoljeća. Naime, Thor i ekipa su tada išli u doslovno naramku pruća - preko cijelog Tihog oceana!

1. Thor Heyerdahl je izgradio splav i njime plovio 1947. godine od Perua do Polinezije, kako bi dokazao premisu da su domorodački narodi Južne Amerike iz pretkolumbijskog doba imali mogućnost duge plovidbe bez obzira na ograničenu tehnologiju. Ime mu je dao po bogu sunca naroda Inka.

2.  Kon-Tiki je konstruiran od devet glavnih drvenih trupaca od balze i borovine duljine 13.5 metara, koji su bili povezani s užadi od konoplje. Nošen Humboldtovom strujom Thor je plovio 101 dan s još petoricom kolega po nemirnom oceanu, a prevalili su 6980 kilometara s prosječnom brzinom od oko 1,5 čvora.

3. Splav je podnijela težinu šestorice muškaraca, ali i dosta prehrambenih sitnica poput 56 kanistra s više od 1000 litara vode, dvjestotinjak kokosovih oraha, slatkoga krumpira te drugog voća i povrća. Istraživači su se uglavnom hranili ribom koju su lovili putem, uključujući i meso morskih pasa.

4. Thor Heyerdahl je avanture opisao u knjizi Kon-Tiki koja je prevedena na 70 jezika, a po kojoj je snimljen dokumentarni film što je 1951. osvojio prestižnu nagradu Oscar.

5. Po njegovoj pustolovini norveški filmaši Espen Sandberg i Joachim Rønning 2012. napravili su dugometražni film Kon-Tiki koji se smatra jednim od najskupljih projekata u norveškoj kinematografiji – u njegovu je produkciju uloženo oko 100 milijuna kuna.

Pošalji upit za knjigu:
Ekspedicija Kon-Tiki

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Ekspedicija Kon-Tiki

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!
 
Uzduž rovova: Putovanje Istočnom Europom sve do Isfahana
 
 
23,76 €179,02 kn
19,78 €149,03 kn
popust
 
17 %
Nepoznata Afrika
 
 
 
9,16 €69,02 kn