Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Glazbeni život Prekodravlja - Franceki -tamburaški sastav iz Gole, Pleh muzika DVD-a Gola, Prekodravski glazbeni sastavi i glazbenici, Pjevački zborovi.

Autor:Zvonimir Ištvan
Izdavač:Meridijani
  • Gola
  
Format:24
Uvez:tvrdi
Broj stranica:    111
Godina izdanja:    2015
 
 
Cijena: 15,93 €120,02 kn
  
 
 
 
Glazbeni život Prekodravlja
 
Glazbeni život Prekodravlja

„Glazbeni život Prekodravlja”, autora Zvonimira Ištvana, koji potječe iz toga dijela Podravine, knjiga je s tematikom glazbe kroz povijest Prekodravlja,  Knjiga je nastala  suradnjom mnogo suradnika i kazivača koji su bili „produžena ruka” Zvonimiru Ištvanu, na terenu kod sakupljanja povijesne glazbene građe. Najveću pozornost pored mnogih glazbenih sastava koji su djelovali u Prekodravlju u periodu nakon Drugog svjetskog rata zaslužuje tamburaški sastav „Franceki” osnovan 1953. Godine. „Franceki” su u to vrijeme bili planetarno popularni te se okitili s tri gramofonske ploče koje im je snimio Jugoton. Ploče su se prodale u nekoliko desetaka tisuća primjeraka. Popularnost „Franceka” je bila velika značajka za Golu i Podravinu, a muzičarima je donijela slavu i pozamašne honorare.

Važno je spomenuti još neke glazbene sastave koji su bili značajni dio glazbenog života Prekodravlja nakon Drugog svjetskog rata i u zadnjih dvadeset godina.
U proslovu knjige akademika Dragutina Feletara istaknuto je kako je hrvatski narod u ovim krajevima bio izuzetno prožet glazbom i plesom. Neki sastavi i nisu imali svoja imena, a godinama je djelovala pleh muzika (bandisti) DVD-a u Goli, zatim Franceki, Tamburaško društvo Gola, Gudalačko društvo Gola, Prekodravski zvon, Zlatići Gola, Meksikanci Gola, Bele Strele Gotalovo, Gotalovečki muzikaši, Apollo Ždala, Kalimero Repaš i mnogi drugi koji su zaslužili svoje mjesto u ovoj knjizi.

Akademik Feletar , autor predgovora ističe kako je Zvonimir Ištvan ukazao ovom knjigom na neprijeporne vrijednosti glazbenog života geografski zabačenog dijela Hrvatske, o kojem zapravo vrlo malo znamo.
Sadržaj knjige obiluje mnogim zanimljivim povijesnim događajima, ljudima običajima, a čitatelju stvara pravu poslasticu u pronalaženju zanimljivih detalja iz povijesti glazbe Gole i Prekodravlja.
Tisak knjige financijski je potpomognut je od strane čelnih ljudi općine Gola i Molvi, te ostalih sponzora, suradnika i obitelji samog autora.
Biranim riječima publici su se obratili: dr.med. Stjepan Milinković, načelnik općine Gola, Zdravko Ivančan, načelnik općine Molvi, Dragutin Feletar, urednik knjige, Dražen Podravec mr.sc., izaslanik pročelnika Zmajskog stola Križevci, te sam autor koji se zahvalio svima suradnicima koji su pridonijeli izdavanju knjige „ Glazbeni život Prekodravlja”. Voditeljica programa bila je Milka Novaković odgojiteljica Dječjeg vrtića „Zvončić” iz Gole.
Bogatu glazbenu večer uz prisustvo mnogobrojne publike, specijalnih gostiju, prijatelja, rodbine, suradnika, popratili su i mnogobrojni pjevački zborovi, pjevači i skupine, pjevajući pjesme planetarno popularnih „Franceka” u ono vrijeme i nekih drugih. U programu su nastupili: Crkveni zbor Srca Isusova, Repaš, pod vodstvom Nade Ereiz, Crkveni zbor, Ždala pod vodstvom Branke Gregurin. Crkveni zbor Gola, pod vodstvom Damira Jurmana. Tamburaški sastav Prekodravskog zvona je izveo nekoliko pjesama “Franceka” „ Šta će mi život, Razbila se čaša, uz solistu Juricu Hrenića. Crkveni zbor Gotalovo, pod vodstvom Maje Lovković
Zvonimir Ištvan s obitelji živi u Molvama, po zanimaju je dipl. inženjer šumarstva, radi u šumariji Repaš kao njen upravitelj. Po vokaciji je umjetnički fotograf i sakupljač kulturnog blaga i starina, član je Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja” pri zmajskom stolu u Križevcima.
Ištvan je priredio tridesetak samostalnih izložbi fotografije u zemlji i inozemstvu, a sudjelovao je na preko sto skupnih izložbi diljem zemlje i svijeta ( BIH, Slovenija, Mađarska, Finska, Južna Koreja..) Sudionik je na preko trideset humanitarnih likovnih kolonija, dobitnik više diploma i nagrada za svoj rad i stvaralaštvo.

Knjiga -povjesnica,  Glazbeni život Prekodravlja, poslužit će mladim naraštajima Prekodravlja pogledu unatrag na društveni i stvaralački život prabaka, baka i djedove, te kako su provodili svoje slobodno vrijeme bez stresa, modernih čuda tehnike, tableta, mobitela i kompjutora, a pri tome bili uspješni, zadovoljni i veseli.

Autoru je  sačuvao povijest toga kraja i oteo zaboravu krasne  slikopise iz prošlih vremena, kojima je dao priliku da ugledaju svijetlo dana te da ih prašina ne prekrije zauvijek. Knjiga će krasiti police u domovima, školama, knjižarama i knjižnicama, kao povjesnica poslužiti će u edukativne svrhe i kao draga uspomena.

Pošalji upit za knjigu:
Glazbeni život Prekodravlja

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Glazbeni život Prekodravlja

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!
 
Židovi u Zagrebu 1918.-1941.
 
 
 
18,45 €139,01 kn
Samobor
 
 
 
20,00 €150,69 kn
Povijest limene glazbe DVD Molve
 
 
 
9,16 €69,02 kn
Iz povijesti podravskih župa
 
 
 
15,93 €120,02 kn
Hrvati Boke Kotorske kroz povijest
 
 
30,66 €231,01 kn
29,07 €219,03 kn
popust
 
5 %