Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Grčke tragedije - Okovani Prometej, Kralj Edip, Antigona, Medeja

Autor:Eshil, Sofoklo, Euripid
Izdavač:Globus Media
  • Zagreb
  
Preveo:Koloman Rac
Format:21
Uvez:tvrdi
Broj stranica:    301
Godina izdanja:    2004
 
 
Cijena: 12,00 €90,41 kn
  
 
 
 
Grčke tragedije
 
Grčke tragedije

Iz sadržaja knjige: Okovani Prometej, Kralj Edip, Antigona, Medeja.

Grčki dramatičar Eshil napisao autor trilogijue: Okovani Prometej; Oslobođeni Prometej i Prometej Vatronoša. Okovani Prometej je prvi dio trilogije u kojoj je Eshil temeljito obradio mit. Priča je to o Prometeju, titanu koji je ukrao vatru s neba i dao je ljudima. Isto tako kada je Zeus odlučio ljudski rod uništiti, Prometej mu se suprotstavio. Nastavak ove trilogije bila je također trilogija “Oslobođeni Prometej”, a ona je samo djelomično sačuvana. Treći dio, završetak “Prometej Vatronoša” poznat je samo po naslovu.

Sofoklo, grčki tragički pjesnik (Kolon, predgrađe Atene, oko 496. pr. Kr. – Atena, oko 406. pr. Kr.).
Sofoklo je po ideološkoj i književnoj usmjerenosti pjesnik Periklova, ili atenskoga zlatnoga doba. Bio je miljenik atenske publike i u dramskim natjecanjima osvojio je velik broj prvih nagrada. U antici je bilo poznato više od 130 njegovih tragedija i satirskih igara.
Od nama poznatih 111 naslova, sačuvano je samo 7 cjelovitih tragedija i polovica jedne satirske igre. Sačuvane tragedije imaju sadržaj iz mita, i to iz tebanskoga, trojanskoga i Heraklova ciklusa.
Prema kronološkomu redu to su: Ajant, Antigona, (oko 441. pr. Kr.), Kralj Edip (oko 429. pr. Kr.), Elektra, Trahinjanke, Filoktet i Edip na Kolonu. Od njih je već u antici najglasovitija bila Kralj Edip, koju Aristotel u djelu O pjesničkoj umjetnosti navodi kao savršen model tragedije, a Sofoklu pripisuje izjavu kako on sâm prikazuje ljude onakvima kakvi bi trebali biti, a Euripid onakvima kakvi jesu.

Euripid, grčki tragički pjesnik (Atena, oko 485. pr. Kr. – Pela, 406. pr. Kr.).
Suvremene vijesti o njemu oskudne su, često nepouzdane. Za života nije bio osobito omiljen, na dramskim natjecanjima pobijedio samo četiri puta, od toga jednom posmrtno.
Oko 408. pr. Kr., navodno ogorčen, povukao se na dvor makedonskoga kralja Arhelaja, gdje ga je zatekla smrt. Zasluženo priznanje dobio je kasnije. Prema antičkim izvorima, Euripid je napisao 92 drame. Sačuvalo ih se u cijelosti 19, među kojima drama Res vjerojatno nije autentična. Očuvani korpus dvojakog je podrijetla: u prvu skupinu pripada 10 kronološki poredanih tragedija: Alkestida, Medeja (431. pr. Kr.), Hipolit, Andromaha, Hekaba, Trojanke, Feničanke, Orest, Bakhe (prikazane 405. pr. Kr.) i Res .
Drame iz druge skupine slučajno su sačuvani dio nekoga izdanja sabranih djela: Helena, Elektra, Heraklova djeca, Heraklo, Pribjegarke, Ifigenija u Aulidi, Ifigenija na Tauridi, Ion i satirska igra Kiklop. Aristotel je Euripida smatrao najtragičnijim od pjesnika.

Pošalji upit za knjigu:
Grčke tragedije

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Grčke tragedije

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!
 
Žudnja za životom
 
 
 
10,49 €79,04 kn
Žudnja za ljubavlju. Rodoljublje
 
 
 
10,49 €79,04 kn
Zločin i kazna
 
 
 
13,14 €99,00 kn
Životinjska farma
 
 
 
10,49 €79,04 kn
Život je drugdje
 
 
15,79 €118,97 kn
11,95 €90,04 kn
popust
 
24 %