Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Hrvatski mučenik sveti Marko Križevčanin - život sv. Marka Križevčanina

Autor:Ivan Peklić
Autor:Ivan Peklić
Izdavač:Izdavačka kuća Veda
  • Križevci
  
ISBN:953-96657-0-1
Format:21
Uvez:meki
Broj stranica:    107
Godina izdanja:    1995
Drugi autori/prevoditelji:    (prijevod s latinskog Ljudevit Plačko)
Ilustracije:    ilustr.
Napomena:    Bibliografske bilješke: str. 94-95
 
 
Cijena: 10,90 €82,13 kn
  
 
 
 
Hrvatski mučenik sveti Marko Križevčanin
 
Hrvatski mučenik sveti Marko Križevčanin

Iz recenzije:.

Knjiga Ivana Peklića o sv. Marku Križevčaninu, trećem hrvatskom svecu, najrecentnija je zivotopisna studija o sv. Marku nakon njegove kanonizacije 2. srpnja 1995. godine. Autor joj je namijenio zadaću upoznavanja lv\atske čitalačke javnosti, a napose vjernika sa životom sv. Marka.

...U kratkom osvrtu na sadržaj knjige valja naglasiti da ona nije klasična hagiografska studija, jer njezin povijesni okvir nije podređen izlaganju događaja o životu i mučeničkoj smrti sveca, nego predstavlja važnu okosnicu djela. Autor je prikazao povijest Križevaca, Kraljevina Hrvatske i Slavonije i Habsburške Monarhije, te je time djelovanje sv. Marka Križevčanina utkao u živo tkivo njegova vremena.

...Bilo je to jedno od najnesretnijih razdoblja hrvatske povijesti, kada je uslijed turske provale zemlja svedena na „ostatke ostataka." Pred naletom Turaka Katolička crkva bila je potisnuta s velikih područja hrvatskoga kraljevstva, a iz Njemačke, preko Kranjske i Koruške, naglo se širio protestantizam. Uslijedili su vjerski ratovi između katolika i protestanata kojih je žrtva bio i sv. Marko.

Poslije prikaza povijesnih prilika u Hrvatskoj i Europi krajem 16. i početkom 17. stoljeća, autor je posvetio pozornost prijeporima u dosadašnjoj historiografiji u svezi s godinom njegova rođenja, porijekla i prezimena. Zatim je istražio njegovo školovanje - od stjecanja osnovne naobrazbe u Križevcima, gimnazijske naobrazbe u Beču, studija u Grazu do završetka bogoslovskih studija u Germansko-ugarskom zavodu u Rimu. Slijedi opis Markovog prosvjetnog i pastoralnog djelovanja u Zagrebačkoj biskupiji i Ostrogonskoj nadbiskupiji do njegove mučeničke smrti 7. rujna 1619. godine...

Knjiga Ivana Pekiića o životu sv. Marka nije samo iscrpan prikaz njegova života i mučeničke smrti, s opsežnim osvrtom na povijesne prilike 16. i 17. stoljeća, nego donosi i niz relevantnih dokumenata iz razdoblja života sveca, te njegove beatifikacije i kanonizacije, koji su, po prvi put prikupljeni u jednom djelu, predstavljeni hivatskom čitateljstvu. Ona nije samo hagiografska, nego i historiografska studija, koja čitatelje upoznaje sa životom i djelovanjem sv. Marka, poticajna za daljnja istraživanja.

prof. Zoran Grijak , Institut za suvremenu povijest u Zagrebu

Pošalji upit za knjigu:
Hrvatski mučenik sveti Marko Križevčanin

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Hrvatski mučenik sveti Marko Križevčanin

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!
 
Thomas Merton - Monah
 
 
 
11,81 €88,98 kn
Duhovna baština Stepinčeva i Kuharićeva zavičaja
 
 
37,16 €279,98 kn
33,18 €249,99 kn
popust
 
11 %
Dnevnik 1914.-1928., svezak 4.
 
 
 
9,95 €74,97 kn