Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Istarski bolovi

Autor:Vladimir Nazor
Izdavač:Knjižara Z. i V. Vasića
  • Zagreb
  
Format:20
Uvez:tvrdi sa pozlatom
Broj stranica:    127
Godina izdanja:    1930
Ilustracije:    Šaša Šantl
Napomena:    Knjiga je u odličnom stanju, tvrdi uvez sa pozlatom
 
 
Cijena: 11,81 €88,98 kn
  
 
 
 
Istarski bolovi
 
Istarski bolovi

Sadržaj: Veli Jože, Boškarina, Divičin grad, Pjesme istarskoga prognanika I-VII, Nova Istra. Knjiga je u besprijekornom stanju, vrlo uščuvana. Pozlata na tvrdom uvezu. Ilustracije Šaša Šantl.

Vladimir Nazor (Postira, 30. svibnja 1876. – Zagreb, 19. lipnja 1949.), hrvatski političar za vrijeme Nove Jugoslavije, pjesnik, prozaist i prevoditelj. Predsjednik ZAVNOH-a, i prvi predsjednik Narodne Republike Hrvatske.

Pučku školu je završio na otoku Braču a gimnaziju u Splitu. Studirao je prirodne znanosti, matematiku i fiziku u Grazu i Zagrebu. Diplomirao je 1902. Predavao je hrvatskoj gimnaziji u Zadru, a od 1903. do 1918. godine u Istri gdje je ujedno i proveo najviše svog života. Umirovljen je 1933. godine u Zagrebu kao upravitelj dječjeg doma. Prvo djelo mu je bilo Slavenske legende (1900.)

Godine 1904. u Zadru je objavljeno njegovo djelo Knjiga o hrvatskim kraljevima, a u to vrijeme počinje pisati i Istarske priče. Koju godinu kasnije objavljuje Velog Jožu (1908.) – djelo po kojemu će se prepoznati Nazorova proza, a koje je on sam smatrao neuspjelim. Godine 1916. objavio je nekoliko knjiga: Utva zlatokrila, Medvjed Brundo, Stoimena.

Na izborima 1934. Nazor se krivim političkim potezom izjasnio za takozvanu Jevtićevu listu, te su mu neko vrijeme zatvoreni stupci svih novina, časopisa i vrata svih izdavača. Nedugo poslije toga, 1939., objavljuje Pastira Lodu i Dedeka Kajbumščaka.
Godine 1942. s pjesnikom Ivanom Goranom Kovačićem preko Kupe odlazi u partizane, o čemu je izvijestio čak i Radio London. Nazor počinje voditi dnevnik S partizanima. Poslije rata objavio je i Pjesme partizanske. U ratu Nazor je predsjednik Izvršnoga odbora ZAVNOH-a, a nakon rata i prvi predsjednik hrvatskoga Sabora. Kao novoprimljeni akademik 1949. godine je imao i svoj posljednji javni nastup na kojem je čitao ulomke iz svoje nedovršene zbirke U zavičaju. U pedeset godina plodnog rada Nazor je pisao pjesme, pripovijetke, priče za djecu, putopise, romane, dnevnike, rasprave i prevodio talijanske i njemačke pjesnike.

Pošalji upit za knjigu:
Istarski bolovi

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Istarski bolovi

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!
 
Za čovjeka
 
 
 
10,49 €79,04 kn
Pjesme i pripoviesti
 
 
 
9,16 €69,02 kn
Pjesme
 
 
 
21,10 €158,98 kn
Djela (Ivan Mažuranić, Matija Mažuranić, Dimitrija Demeter)
 
 
 
11,90 €89,66 kn